#PanamaPapers. Το μεγαλύτερο ξεβράκωμα όλων των εποχών.

Μία από τις μεγαλύτερες διαρροές στην ιστορία της δημοσιογραφίας και του οικονομικού εγκλήματος έκανε την Κυριακή η Διεθνής Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων, σε συνεργασία με την γερμανική Süddeutsche Zeitung, τα βρετανικά Guardian και BBC αλλά και 100 ειδησεογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο.

Εκατομμύρια έγγραφα αποκαλύπτουν πως αρχηγοί κρατών, εγκληματίες και διασημότητες διατηρούσαν μυστικά θησαυροφυλάκια σε φορολογικούς παραδείσους. 140 πολιτικά πρόσωπα από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εν ενεργεία αρχηγών κρατών, εμπλέκονται στην υπόθεση. Οδηγός στην κομπίνα ήταν-είναι οι μεγάλες τράπεζες, μέσα από ένα δίκτυο εταιρειών-φαντασμάτων στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τον Παναμά και άλλους φορολογικούς παραδείσους.

Τα αρχεία προέρχονται από την δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, με έδρα στον Παναμά, η οποία είναι κορυφαία στην δημιουργία εικονικών εταιρειών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία.

Στα «μεγάλα» ονόματα της κομπίνας συμπεριλαμβάνονται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Πέτρο Ποροσένκο, ο πρωθυπουργός της Κίνας Σι Τσινπίνγκ, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, ο «περίπου» βασιλιάς του Αζερμπαϊτζάν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, αλλά και ο Λίονελ Μέσι, ισχυροί άνδρες της FIFA και ο Τσάκι Τσαν.
Κορυφαίες τράπεζες στο σκάνδαλο οι Εxperta Corporate and Trust Services, Βanque j Safra Sarasin, Credit Suisse Channel Islands, HSBC και UBS.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η εγκληματικότητα στον κόσμο των offshore», δήλωσε ο Gabriel Zucman, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συγγραφέας του βιβλίου «Ο κρυμμένος πλούτος των Εθνών: Η μάστιγα των φορολογικών παραδείσων». Τονίζει ότι η δημοσίευση των εγγράφων που διέρρευσαν πρέπει να παρακινήσει τις κυβερνήσεις για να αναζητήσουν ένα σύστημα συγκεκριμένων κυρώσεων εναντίον εταιριών, θεσμών και ατόμων που χρησιμοποιούν τις offshore για να κρύβουν τον πλούτο τους.

Κάτι που δεν ξέραμε; Μπα.
Κάτι που να μας προκαλεί εντύπωση; Ούτε.
Απλά έχει πλάκα να παρακολουθείς το «μεγαλύτερο ξεβρακωμα όλων των εποχών».


Διαβάστε σχετικά με την υπόθεση Panama Papers στην ειδική σελίδα https://panamapapers.icij.org/
Ξεκινήστε την ανάγνωση από το άρθρο «Giant Leak of Offshore Financial Records Exposes Global Array of Crime and Corruption» και από την λίστα των… «υπόπτων» 

Έχουμε και εθνική συμμετοχή: