Ένας ακέφαλος καβαλάρης για τα Χριστούγεννα


Τα Χριστούγεννα είναι μία εποχή που τραβάει το μυστήριο. Η ελληνική παράδοση άλλωστε είναι γεμάτη από χριστουγεννιάτικους μύθους με ξωτικά και μυστήρια πλάσματα. Κάθε τέτοια εποχή ξεσκαρτάρω μία σειρά αστυνομικών και φανταστικών περιπετειών από τα ράφια της βιβλιοθήκης, το επιπλάκι με τις ταινίες και το διαδίκτυο. Μία από τις ταινίες που θυμήθηκα φέτος ήταν ο «Ακέφαλος Καβαλάρης». Ο μύθος που μετέφερε στην οθόνη ο Τιμ Μπάρτον όταν ακόμα εγώ ήμουν ένα μικρό παιδάκι που σχεδόν δεν μίλαγε.

Μετά από μία άκαρπη περιήγηση στο διαδίκτυο κατέληξα στο video club της γειτονιάς που μου έδωσε έναν σκονισμένο δίσκο μέσα από ένα δωματιάκι που μόνο το προσωπικό χρησιμοποιεί και μέχρι πρότινος νόμιζα πως πρόκειται για την τουαλέτα του καταστήματος. Μετά την άρνηση του x-box να διαβάσει τον δίσκο, μία περίπλοκη συνδεσμολογία notebook – τηλεόρασης, τόνους από καθαριστικό και απανωτά μέσα-έξω, μπρός-πίσω κατόρθωσα να παρακολουθήσω ολόκληρη την ταινία.

Εάν εξαιρέσεις τα ελαττώματα του δίσκου, δεν υπήρχε τίποτα που να μου θυμίζει την παλαιότητα της ταινίας. Ένα κινηματογραφικό έργο που γυρίστηκε 16 χρόνια πριν σου έδινε την εντύπωση μίας εντελώς σύγχρονής κινηματογραφικής εποχής. Η σκηνοθεσία, η δραματουργία, η φωτογραφία ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής. Μόνο τα εφέ στο μακιγιάζ ίσως σου φανούν κάπως ξεπερασμένα, αλλά νομίζω πως και σήμερα ο Μπάρτον θα χρησιμοποιούσε κάτι παρόμοιο.
Ένα πρωτοπόρος ακέφαλος καβαλάρης λοιπόν.

Ο Μύθος του Sleepy Hollow είναι μία ταινία που αξίζει να θυμηθείς και φέτος τα Χριστούγεννα.

   *EIKONA:  O Johnny Depp και η Christina Ricci σε καρέ από την ταινία "Sleepy Hollow"