Πορτογαλία: Ενδεχόμενη συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών με το Αριστερό Μπλόκο και το Κομουνιστικό Κόμμα


Όταν πριν από λίγες ημέρες περιμέναμε τις εκλογές στην Πορτογαλία ξέραμε πως το επόμενο χτύπημα στην Ευρώπη της λιτότητας δεν επρόκειτο να μας έρθει από εκεί. Οι Πορτογάλοι οδηγήθηκαν στις πρώτες μετα-μνημονιακές κάλπες, με τα προγράμματα λιτότητας τυπικά να έχουν ολοκληρωθεί αλλά τις τραγικές συνέπειές τους να μαστίζουν την κοινωνία, με δημοσκοπήσεις που έδιναν ξεκάθαρο προβάδισμα στην συντηρητική κυβέρνηση του Π. Κοέλιο.

Ο Paul Ames μάλιστα αναφερόταν στην Πορτογαλία χρησιμοποιώντας τον όρο «anti-Greece», γράφοντας στο Politico πως δεν υπήρχε κάποιο διαφαινόμενο «κύμα» αλλαγής από τις αριστερές δυνάμεις, στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ και του Podemos.

Με το άνοιγμα της κάλπης μπορεί ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Κοέλιο τελικά να κέρδισε την μάχη όπως αναμενόταν με 38.3%, έχασε όμως την πλειοψηφία του κοινοβουλίου με 104 έδρες. Οι Σοσιαλιστές ακολούθησαν με 32.4% και 85 έδρες, το Αριστερό Μπλόκο διπλασίασε τα ποσοστά του συγκεντρώνοντας 10.2% (19 έδρες) και ακολούθησε ο συνασπισμός Κομμουνιστών και Πρασίνων με 8.3% (17 έδρες).

Και κάπως έτσι οι συσχετισμοί άλλαξαν και μία μικρή ελπίδα γεννήθηκε για την ανατροπή και το τέλος της δεξιάς κυβέρνησης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Πορτογαλία. Το βράδυ των αποτελεσμάτων ο Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος έδωσε το πρώτο μήνυμα, δηλώνοντας πως «το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει τις συνθήκες για να σχηματίσει κυβέρνηση».

Και ενώ ο Πρωθυπουργός Κοέλιο ετοιμάζετε για την δημιουργία μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, αδυνατώντας να έρθει σε συμφωνία με τους Σοσιαλιστές, χθες ο επικεφαλής των κομμουνιστών, Ζερόνιμο Ντε Σόουζα, έκανε τις προθέσεις του κόμματός του ακόμα πιο ξεκάθαρες:
«Μια λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που αναπόφευκτα περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, θα έχει την πολιτική μας υποστήριξη, για να σταματήσει η επανάληψη αυτής της πολιτικής της λιτότητας».
Άμεσα και το Αριστερό Μπλόκο (ομόλογο του ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε πρόθυμο να συμβάλει σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Και κάπως έτσι η τράπουλα ανακατεύεται και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, παρά την εκλογική νίκη της δεξιάς, για μία πλειοψηφική κεντροαριστερή κυβέρνηση. Και πρόκειται για ένα ενδεχόμενο αρκετά πιθανό εάν αναλογιστεί κανείς τους παρακάτω παράγοντες:

1) Το ΚΚ της Πορτογαλίας αποτελεί ένα «ορθόδοξο» κομουνιστικό κόμμα το οποίο εδώ και πολλά χρόνια είχε επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης με τους πάντες. Το γεγονός ότι σήμερα κάνει μία τέτοια στροφή και γίνετε ο καταλυτικός παράγοντας στην δημιουργία μίας κυβέρνησης συνεργασίας, δείχνει πως είναι πραγματικά αποφασισμένο να πετύχει τον στόχο.

2) Το Αριστερό Μπλόκο, ύστερα από την επιτυχία του διπλασιασμού των ποσοστών του, επιθυμεί να αποδείξει πως αποτελεί μία αξιόπιστη προοδευτική κυβερνητική λύση κατά της λιτότητας, όπως τα ομόλογα του κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Podemos.

3) Οι Σοσιαλιστές, μετά την μεγάλη τους αποτυχία στις εκλογές, επιθυμούν διακαώς να λανσάρουν ένα νέο περισσότερο φιλολαϊκό προφίλ. Γνωρίζουν πολύ καλά πως εάν συμμαχήσουν με τον Π. Κοέλιο θα ακολουθήσουν την μοίρα του δικού μας ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο «πασοκοποίηση».

4) Τα προαπαιτούμενα της αριστεράς για μία ενδεχόμενη συγκυβέρνηση είναι ζητήματα απλά που εύκολο οι σοσιαλιστές μπορούν να αποδεχτούν, εστιάζοντας περισσότερο σε φορολογικές ελάφρυνσης και αποφυγή περεταίρω μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.