Ένας πραγματικός Εργατικός στο τιμόνι των Εργατικών


Ο μαρξιστής Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ο νέος ηγέτης του κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία, μετά από την σχετική ψηφοφορία που διήρκεσε λίγες εβδομάδες και ολοκληρώθηκε το Σάββατο. Η νίκη αυτού του «αντάρτη» βουλευτή, που άπειρες φορές συγκρούστηκε με την κομματική γραμμή, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στη σύγχρονη βρετανική πολιτική σκηνή.

Τα αποτελέσματα για το χρίσμα των Βρετανών Εργατικών: 
Corbyn 59.5% (Εκλογή) 
Burnham 19% 
Cooper 17% 
Kendall 4.5% 

Ο Τζ. Κόρμπιν, ηγέτης της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών, ριζοσπάστης και φανατικός πολέμιος της λιτότητας, του νεοφιλελευθερισμού και του πολέμου στο Ιράκ, παρότι αρχικά είχε μπει στην κούρσα διαδοχής ως αουτσάιντερ, κατάφερε να κερδίσει με το μέρος του τα εργατικά σωματεία αλλά και ένα πλήθος παλιών και νέων μελών του κόμματος. Έτσι παρά τον σφοδρό πόλεμο που δέχτηκε από τους «ρεαλιστές» και «μπλεριστές» συνυποψήφιους κατάφερε να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο με 59.5%.
Την εκλογή του υποδέχτηκαν με χαρά τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με πρώτους τους Podemos και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα στους Εργατικούς μία νέα μέρα ξεκινά. Ίσως είναι η ώρα ο Μπλερισμός να λάβει τέλος. Φυσικά οι φωνές περί «ατυχής επιλογής» είναι πολλές. Όπως και οι κραυγές κατά των «γραφικών ριζοσπαστών». Η κορμπινομάνια όμως καλά κρατά. Τα ποσοστά είναι αδιαμφισβήτητα, όπως και η απήχηση του συνεπή και ειλικρινή Τζέρεμι στους πολίτες και ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες.

«Στο επανιδείν Εργατικοί!», ήταν ο τίτλος με τον οποίο η Sunday Express υποδέχτηκε τον νέο Εργατικό ηγέτη. Η εφημερίδα παίρνει το μέρος όσων υποστηρίζουν πως είναι σχεδόν αδύνατο ένα πιο αριστερό και ριζοσπαστικό κόμμα να καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία της βρετανικής κοινωνίας.
«Ο θάνατος των Νέων Εργατικών», γράφει από την πλευρά της η Sunday Telegraph, αναφερόμενη στο τέλος εποχής για τον «τρίτο δρόμο» του Τόνι Μπλέρ.
Από την πλευρά της η αριστερή Morning Star, της οποίας ο Κόρμπιν υπήρξε αρθρογράφος, κυκλοφόρησε μια ειδική έκδοση για να γιορτάσει την εκλογή του. «Συντριπτική νίκη του Τζέρεμι», γράφει, τονίζοντας ότι ο Κόρμπιν κέρδισε με το 59,5% των ψήφων έναντι του 57% που είχε κερδίσει ο Τόνι Μπλερ το 1994.