Καταραμένη 11 Σεπτεμβρίου
Η 11 Σεπτεμβρίου είναι μία μέρα εάν όχι "καταραμένη" σίγουρα εξαιρετικής σημασίας για την παγκόσμιου ιστορία και τον ρου της. Το ημερολόγιο έδειχνε 11 όταν οι ΗΠΑ μετρούσαν χιλιάδες νεκρές ψυχές, 11 και όταν ο Πινοσέτ καταδίκαζε την δημοκρατική Χιλή στις πιο μαύρες ημέρες της ιστορίας της για 20 χρόνια.
Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 έχουμε το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα της ιστορίας. Χιλιάδες νεκροί στην Αμερική με τέσσερα αεροπλάνα να χρησιμοποιούνται ως οβίδες με στόχο κεντρικά και στρατηγικά σημεία των ΗΠΑ. Οι Δίδυμοι Πύργοι αλλά και το Πεντάγωνο καταρρίπτοντα. Η ημέρα εκείνη άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική σκακιέρα και την αντίληψη των δυτικών πολιτικών περί δύσης, ανατολής και τρομοκρατίας. Άφησε επίσης ανεξίτηλο το σημάδι της όχι μόνο στα θύματα και τους συγκινείς τους αλλά σε ολόκληρη την αμερικανική κοινωνία.
11 Σεπτεμβρίου του 1973. Ο ανταποκριτής της λατινοαμερικανικής υπηρεσίας του BBC στη Χιλή, Πάμπλο Αγίρε, παραξενεύετε όταν το ξυπνητήρι ραδιόφωνο χτυπά βουβά χωρίς κανένας σταθμός να ανταποκρίνεται. Αργότερα, κάποιοι σταθμοί άρχισαν να εκπέμπουν. Ήταν του στρατού που μετέδιδαν ότι είχε πέσει η κυβέρνηση.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Μαρξιστή Αλιέντε δεν είχε πέσει ακόμη, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις ήλεγχαν ήδη τις συχνότητες. Λίγο αργότερα, o στρατός πολιορκούσε και η αεροπορία βομβάρδιζε το προεδρικό μέγαρο μέσα στο oπoίo σκοτώθηκε o Πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε με ένα όπλο στο χέρι.
Στο τελευταίο του μήνυμα προς το λαό της Χιλής από το προεδρικό μέγαρο είχε διαβεβαιώσει τους συντρόφους του ότι σύντομα θα άνοιγαν και πάλι διάπλατες οι λεωφόροι για να περάσουν οι ελεύθεροι άνθρωποι στην πορεία τους για μια καλύτερη κοινωνία.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών χορών έπρεπε να προστατεύσουν τις επενδύσεις που θίγονταν από τις εθνικοποιήσεις της κυβέρνησης του κομουνιστή Αλιέντε. Οι οικονομικές σταθερές κινδύνευαν και έτσι κάτι έπρεπε να γίνει.
Η δικτατορία του στρατηγού Πινοσέτ που ακολούθησε ήταν από τις αιματηρότερες δικτατορίες που γνώρισε η ανθρωπότητα. Αιματηρή και πρακτικά με τους χιλιάδες εκτελεσμένους, εκτοπισμένους και «αγνοούμενους» αλλά και πολιτικά. Οι μαθητές του Φρίντμαν και του Σικάγου αποβιβάστηκαν στην χώρα και την έκαναν το πιο λαμπρό αστέρι του νεοφιλελευθερισμού στον 20ο αιώνα. Ο κόσμος είναι για όσους έχουν να πληρώσουν. Με συμβουλές του ίδιου του Φρίντμαν προς τον Πινοσέτ οι κοινωνικοί δεσμοί, τα εργασιακά δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τα πάντα καταστρατηγούνται από τις οικονομικές ελίτ.
Η δικτατορία της Χιλής θα αφήσει ανεξίτηλα τα στίγματα της σε Λατινική Αμερική, ΗΠΑ και Ευρώπη. Στην οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία αλλά και το αριστερό κίνημα.
Σχετικά με την 11 Σεπτεμβρίου δείτε:
- Τα μυστήρια της 11ης Σεπτεμβρίου (Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα)
- Τα Χρόνια του Πινοσέτ (Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα)
Διαβάστε ακόμα:
- Χιλή: Σαράντα ένα από το πραξικόπημα του Πινοσέτ (left.gr)
- Η κουλτούρα του Πινοτσέτ ("Ενθέματα", Κρ. Ηλιόπουλος)