Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

TTIP: Χάρτα απορρύθμισης, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας

XRISTOS S. / @XSVIEW

Πώς θα ένιωθες εάν ένα πρωί ξυπνούσες σε ένα κράτος το οποίο πλέον θα είχε χάσει την κυριαρχία του και θα λογοδοτούσε στις πολυεθνικές για την πολιτική του; Αυτή είναι η TTIP, η κίνηση ματ κατά της Δημοκρατίας που ετοιμάζουν οι οικονομικές ελίτ σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μία διατλαντική συμφωνία η οποία έχει μπει από το 2013 στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με τους οπαδούς της αποτελεί μία προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης της αγοράς, μέσου της άρσης των ρυθμιστικών «φραγμών» που περιορίζουν την κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρώπης. Ως «φραγμοί» εννοούνται κάθε κοινωνικό και εργατικό δικαίωμα που έχει κατακτηθεί τον τελευταίο αιώνα. Πολιτικές ελευθερίες, εργασιακά δικαιώματα, διατροφικοί κώδικες και κανονισμοί προστασίας προσωπικών δεδομένων μπαίνουν πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Μίας διαπραγμάτευσης στην οποία συμμετέχουν «φωτισμένοι» εκπρόσωποι πολυεθνικών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πίσω από κλειστές πόρτες για τους ευρωπαίους πολίτες, τους Ευρωβουλευτές και τους εθνικούς Βουλευτές.

Σήμερα Σάββατο στις 11:30 πμ περισσότεροι από 50 φορείς της Ελλάδας θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν κατά της ΤΤΙP. Πρόκειται για μία  Την ίδια ώρα παρόμοιες συγκεντρώσεις θα λάβουν χώρα και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις.

Την περασμένη εβδομάδα  περισσότερες από 3 εκατ. Υπογραφές κατά της ΤΤΙΡ παραδόθηκαν σε αξιωματούχους της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για πρωτοφανή αριθμό, ο οποίος συγκεντρώθηκε μέσω της διαδικτυακής καμπάνιας "Stop TTIP" με τη βοήθεια 500 οργανώσεων από 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε περισσότερα για την ΤΤΙΡ σε ένα παλιότερο κείμενο μου στο http://stokadro.blogspot.gr/2015/04/ttip.html

Για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε το βιβλιαράκι του John Hilary, «Χάρτα απορρύθμισης, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας», το οποίο διατίθεται δωρεάν από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ στο http://rosalux.gr/publication/diatlantiki-etairiki-shesi-emporioy-kai-ependyseon-ttip-ananeomeni-ekdosi
next next / prev

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

XRISTOS S.

XRISTOS S.

Μανιακός με τους καφέδες, το ιντερνετ και τις εκλογές, άρχισα το blogging από νωρίς. Όταν είμαι στο σπίτι αφήνω πάντα το ράδιο ανοικτό. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες νομίζοντας ότι θα μάθω κάτι παραπάνω και τελικά μπερδεύτηκα περισσότερο. Εδώ θα βρείτε όσα αποφάσισα να μοιραστώ χωρίς κανένα λόγο από το 2011.

Σχέδια σωτηρίας του «Σοσιαλισμού»

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες διάλεξαν ξανά την συναίνεση με την κεντροδεξιά. Μπροστά στον κίνδυνο της περιθωριοποίησης η μόνη λύση της Σοσ...