Δημοσκοπική άνοδος της Χρυσής Αυγής μετά τα συλλαλητήρια
Τελικά ο μόνος που ευνοήθηκε από τα συλλαλητήρια «για τη Μακεδονία μας» φαίνεται να είναι η ακροδεξιά. Αναμενόμενο.
Μία νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Το Βήμα», η οποία διενεργήθηκε στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, σε διευρυμένο δείγμα 2.300 πολιτών. Σύμφωνα με τα ευρήματά, επιβεβαιώνεται η άποψη ότι τα ποσοστά της Νέα Δημοκρατίας έχουν πιάσει ταβάνι, αφού το κόμμα συνεχίζει μεν να έχει ένα ευρύ προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υποχωρεί στην εκτίμηση ψήφου από το 35.4% στο 34.9%. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει βγει από την περίοδο της αποσυσπείρωσης του και τους τελευταίους μήνες να καταγράφει μία μικρή αλλά σταθερή αύξηση των ποσοστών του, με την εκτίμηση ψήφου του για αυτό τον μήνα να βρίσκεται στο 25.2% (+0.3%). Στην τρίτη θέση ανεβαίνει ξανά η Χρυσή Αυγή, της οποίας το ποσοστό αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα από το 6.6% στο 9.4%. Την ίδια στιγμή, η Κεντροαριστερά, η οποία μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την ενοποίηση του χώρου υπό τη Φώφη Γεννηματά είχε σημειώσει σημαντική αύξηση των ποσοστών της, πέφτει τώρα στην τέταρτη θέση και από το 9.8% στο 8.4%.Γίνεται από τα παραπάνω ξεκάθαρο πως το μόνο κόμμα που ωφελήθηκε δημοσκοπικά από τα δύο συλλαλητήρια και το κλίμα που δημιούργησαν, είναι η νέο-φασιστική Χρυσή Αυγή. Η Νέα Δημοκρατία και μεγάλη μερίδα του αντιπολιτευτικού τύπου αγκάλιασαν εντελώς ανεύθυνα τα δύο συλλαλητήρια, και ιδιαιτέρα εκείνο της Αθήνας, πιστεύοντας πως θα τους έδιναν αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Τελικά όμως, η προώθηση των μισαλλόδοξων μηνυμάτων των δύο εκδηλώσεων και ο εναγκαλισμός με επικίνδυνες εθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες, οδήγησαν στο αναμενόμενο και εντελώς αρνητικό αποτέλεσμα.
Μάλιστα, για τη Νέα Δημοκρατία, η κατάσταση σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι ακόμα χειρότερη, αφού για την πλειοψηφία των πολιτών (49%) υπάρχει ακόμα πιθανότητα εύρεσης συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των δύο κρατών στο Μακεδονικό ζήτημα. Το εύρημα αυτό έρχεται ενάντια στην αδιαλλαξία που προέβαλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για οποιαδήποτε λύση θα μπορούσε να βρεθεί από την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Να θυμίσω, ότι ακόμα και έως την Τετάρτη, στη συζήτηση για τη Novartis στο Κοινοβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε για πολλοστή φορά όσους από τους βουλευτές του παραβρέθηκαν στα δύο συλλαλητήρια, κατηγορώντας όσους χαρακτήρισαν «ακροδεξιό-εθνικιστικό όχλο» τους συμμετέχοντες σε αυτά, ενώ ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μία σκευωρία που στήθηκε προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις που θα είχαν στην κυβέρνηση οι αντιδράσεις για τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια.