Λαγκάρντ: Κύριε Τσίπρα, για να μπορέσει η ομάδα μου να σας χρεοκοπήσει είναι κρίσιμο οι αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που θα σέβεται την ιδιωτικότητα

Δημόσια απάντησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην επιστολή του πρωθυπουργού, σχετικά με τις διαρροές των WikiLeaks, όπου τα στελέχη του ΔΝΤ φαίνονται έτοιμα να δημιουργήσουν ένα πιστωτικό γεγονός κατά της Ελλάδα.

Στην επιστολή της η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Συμφωνώ μαζί σου ότι οι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και το επεισόδιο του Σαββάτου με έκανε να αναλογιστώ για το κατά πόσο πραγματικά μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα έντονης ευαισθησίας με την έκδοση ανακοινώσεων και από τις δύο πλευρές. Παρά τον προβληματισμό μου, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην ομάδα μου να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Οι άνθρωποι συνωμοτούν για να μας χρεοκοπήσουν και εμείς τους φερόμαστε σαν να είναι… συνωμότες
Η ομάδα αποτελείται από έμπειρα στελέχη που χαίρουν της πλήρους εμπιστοσύνης μου και την έμπρακτης υποστήριξής μου. Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως εσείς μας προσκαλέσατε, είναι κρίσιμο ότι οι αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που θα σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ακεραιότητα.

Τέλος, το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις σε κλίμα καλής πίστης και όχι στη βάσει απειλών και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Για να αυξήσουμε την διαφάνεια του διαλόγου μας αποφάσισα να δημοσιεύσω αυτή την επιστολή μου στην ιστοσελίδα μας. Επίσης περιμένω να επικοινωνήσουμε προσωπικά προκειμένου να συνεχίσουμε τις συζητήσεις.»

Αποφάσισε λοιπόν η Κριστίν να επιτρέψει στην ομάδα της να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συνεχίσει να εξετάζει ενδελεχώς το ενδεχόμενου του να προκαλέσει ένα πιστωτικό γεγονός. Για να πετύχει όμως το σχέδιο απαιτείται από τους Έλληνες να «εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που θα σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ακεραιότητα».

Εδώ δεν παίζουμε.
Οι άνθρωποι συνωμοτούν για να μας χρεοκοπήσουν και εμείς τους φερόμαστε σαν να είναι… συνωμότες.

Η μετάφραση της δημόσιας επιστολής της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι από το The Press Project