Επιτέλους αλλαγή στον εκλογικό νόμο!

Είναι σημαντικό το εκλογικό σύστημα ναι ή όχι;
Κατά την γνώμη μου εάν το αισχρό μπόνους δεν φύγει και εάν οι εκλογικές περιφέρειες δεν μετατραπούν σε μονοεδρικές καμία αλλαγή να μην περιμένουμε σε αυτή την χώρα.

Κατά τον καιρό των Μνημονίων πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί σχετικά με την συνείδηση και την ηθική της εθνικής μας αντιπροσωπίας. Αλήθεια για πια ηθική μιλάμε; Έχει κανένα ηθικό χρέος ο αστός κάτοικος της Γλυφάδας στον μεροκαματιάρη από το Περιστέρι; Υπάρχει τρόπος να συνομιλήσει ο κάτοικος του Λαυρίου με τον βουλευτή του που κατοικεί στην Ραφήνα και εκλέγεται με ψήφους από τη Μάνδρα;

Ο εκλογικός νόμος είναι απ’ ό,τι φαίνεται το επόμενο ζήτημα που η κυβέρνηση βάζει μπροστά της, μετά τις διαπραγματεύσεις, τους φόρους και τα συναφή. Και απ’ ό,τι φαίνεται ήδη υπάρχει σχετική συμφωνία με τις θέσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης. Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύω την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Ποτάμι στο Ζάππειο, για να παρουσιάσει τη δική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Τα πράγματα για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου είναι απλά. Αρκεί να αντιγράψουμε τους φίλους μας (not) τους Γερμανούς:

- Μεικτό σύστημα με μονοεδρικές περιφέρειες που η κάθε μία θα εντάσσεται και σε μία μεγαλύτερη πολυεδρική.
- Διπλό ψηφοδέλτιο με Τοπικούς (μονοεδρικές) και Περιφερειακούς (πολυεδρικές) βουλευτές.
- Τα 2/3 της Βουλής θα καλύπτονται από βουλευτές των μονοεδρικών περιοχών. Το 1/3 από βουλευτές που προέρχονται από τις πολυεδρικές. Οι δεύτεροι θα εξυπηρετούν στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κυρίως της αντιπολίτευσης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν τα παράδοξα άλλων αναλογικών εκλογικών νόμων με μονοεδρικές περιφέρειες, όπως της Βρετανίας (Όπου για παράδειγμα λόγω «δυνατών» τοπικών υποψηφίων μπορεί να συμβαίνει το 5ο σε ποσοστά κόμμα να είναι 3ο σε αντιπροσώπευση).

Περίπου το παραπάνω σχέδιο παρουσίασε το «Ποτάμι» και στα ίδια πλαίσια κινούνται και τα σχέδια στο Μαξίμου

Πρόκειται για ένα σχέδιο που διαμορφώνει μία πιο άμεση εκπροσώπηση και μία σχέση ισχυρή και αυθεντική μεταξύ πολίτη-βουλευτή. Φέρνοντας πιο κοντά τον πολίτη στον βουλευτή εξασφαλίζεις τον καλύτερο έλεγχο του αντιπροσώπου αλλά και διευκολύνεις την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Ενισχύεται παράλληλα η αυτονομία της πολιτικής σε σχέση με οικονομικά και κάθε λογής συμφέροντα.

Ας ελπίσουμε πως αυτή την φορά θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε έναν σοβαρό εκλογικό νόμο και να μην καταντήσει και αυτή η προσπάθεια όπως κατάντησε η προ αρκετών ετών πρωτοβουλία Σκανδαλίδη.