Προς τι η έκπληξη για την Τουρκία;


Προς τι η έκπληξη για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές ενέργειες στην Άγκυρα; Η λίστα των νεκρών δεν περιορίζεται στα σημερινά θύματα. Η Τουρκία κλαίει τους εκατοντάδες νεκρούς της από το Καλοκαίρι. Τότε που ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε να μην αφήσει τίποτα να του χαλάσει τo σχέδια της ηγεμονίας του. Έτσι η χώρα μπήκε σε ένα κύκλο αίματος και έναν νέο εμφύλιο, που κάθε μέρα αφήνει πίσω του χιλιάδες τραυματίες και εκατοντάδες νεκρούς.

Το πρόβλημα για τον Ερντογάν είναι το αριστερό φιλομειονοτικό κόμμα HDP, το οποίο του στέρησε την αυτοδυναμία στις τελευταίες εκλογές. Και πώς ο Σουλτάνος θα περάσει και αυτό το εμπόδιο; Σπέρνει την διχόνοια στην χώρα του και αναμοχλεύει το αντικουρδικό αίσθημα,  προκειμένου να συσπειρώσει τις ακραίες δυνάμεις υπέρ του και ταυτόχρονα να αποσυσπειρώσει τα κινήματα της προόδου και τους ψηφοφόρους του HDP.

Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι ο Ερντογάν είναι πιο ανθεκτικός από εκείνη: Αυτός που θα σπάσει πρώτος δεν θα είναι εκείνος

Η τρομοκρατία στην Τουρκία δεν ξεκίνησε σήμερα – τρεις εβδομάδες πριν από τις επαναληπτικές εκλογές. Σήμερα απλά έκανε ένα σόου, που προσέλκυσε τα διεθνή media. Η τρομοκρατία έχει κατακλύσει την Τουρκία εδώ και πολύ καιρό.

Το πρόβλημα κάθε μεγάλου ηγέτη είναι το πόσο εύκολα μπορεί να χάσει τον έλεγχο μέσα στο μεθύσι της εξουσίας.
Ετούτος ο ηγέτης έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο εδώ και πολύ καιρό. Και όπως στο παρελθόν είχε σημειώσει ο Κριστόφ Αγιάντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Suleyman Shah, «το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι ο Ερντογάν είναι πιο ανθεκτικός από εκείνη: Αυτός που θα σπάσει πρώτος δεν θα είναι εκείνος, αλλά η χώρα του».