Τα πρώτα συμπεράσματα των εκλογών...


Ενώ άλλη μία εκλογική διαδικασία φτάνει στο τέλος της, η τρίτη για φέτος, θα προσπαθήσω να συνοψίσω ορισμένα συμπεράσματα, όσο το δυνατόν καλύτερα, παρά το προχωρημένο της ώρας.

1. Οι μεγάλοι ηττημένοι και αυτών των εκλογών ξεκάθαρα είναι οι δημοσκόποι. Όταν μία φορά δίνεις λάθος αποτέλεσμα μπορείς να κατηγορήσεις τις συνθήκες. Την δεύτερη φορά μπορείς να δικαιολογηθείς ότι δεν διόρθωσες την «φόρμουλα». Την πέμπτη φορά όμως έχεις καεί. Μέσα σε έναν χρόνο οι δημοσκόποι κατάφεραν να δώσουν τρία διαφορετικά λανθασμένα αποτελέσματα. Αν και το Exit Poll αυτή την φορά κατάφερε να καταγράψει την τάση των εκλογών – έστω στην πρόβλεψη των 20:00 –, το διαφαινόμενο θρίλερ που κατέληξε διαφορά 7 μονάδων αποτελεί ένα φιάσκο. Όπως φιάσκο είναι και η για πολλοστή φορά αδυναμία τους να αντιληφθούν την δυναμική των ΑΝΕΛ, για πολλοστή φορά και ενώ πλέον υπάρχουν οι απαιτούμενες εκλογικές συμμετοχές του κόμματος.
Οι δημοσκοπικές εταιρίες σταδιακά χάνουν την όποια αξιοπιστία τους στους πολίτες. Μάλλον θα πρέπει να πάρουν σοβαρά το σημερινό μήνυμα και να προχωρήσουν σε απαιτούμενες αλλαγές.

2. Για Τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο ο Αλέξης Τσίπρα κατάφερε κόντρα σε όλους να εξασφαλίσει τη νίκη και την έγκριση του λαού. Δείγμα πως πρόκειται πλέον για έναν αυθεντικό ηγέτη, αλλά και δείγμα της διείσδυσης που αρχίζει να αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Αυτό το αριστερό κόμμα φαίνεται πως ήρθε το 2012 για να μείνει.
Η επικράτηση με 7 μονάδες διαφορά για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την επιτυχία του προεκλογικού του λόγου, δείχνει πως έχει πείσει ότι έχει και εναλλακτικό σχέδιο για την κρίση αλλά και πως αποτελεί το αντίπαλο κόμμα του «παλιού».
Επιπλέον, η «αυτοδυναμία» του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να ερμηνευθεί ως απόλυτη έγκριση των πολιτών στην πολιτική που χάραξαν τα δύο κόμματα και η οποία πρόκειται να συνεχιστεί. O Αλέξης Τσίπρας πήρε τη νομιμοποίηση στην αλλαγή προγράμματος που ζητούσε.

3. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά της σε σχέση με τον Ιανουάριο αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι καθόλου αρκετό. Βρέθηκε μπροστά σε μία προνομιακή για αυτή κατάσταση, όπου η πολιτική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως δικαιωμένη. Παρόλα αυτά απέτυχε να αποδείξει πως η περίοδος Σαμαρά έχει τελειώσει, απέτυχε να δείξει πως η διαπλοκή έχει τελειώσει και τέλος κανένας δεν έμαθε το πρόγραμμά της – αν υπήρχε. Ταυτίστηκε για άλλη μία φορά με το παλιό, ενώ έδειξε πλήρη αδυναμία να διεισδύσει στις νεανικές και τις παραγωγικές ηλικίες.

4. Σε μεγάλο πολιτικό πρόβλημα εξελίσσεται η αποχή των πολιτών από τις εκλογές. Αν και αποτελούν μεγάλη αστοχία οι δηλώσεις περί εκλογών του 50%, και αυτό γιατί μεγάλο μέρος της αποχής είναι πλασματικό, όλο και περισσότεροι πολίτες αρνούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι περισσότεροι εκ των οποίων νέοι.
Αν στα ποσοστά αποχής συνυπολογίσουμε την φασιστική ψήφο και την ψήφο του «troll», τότε διαφαίνεται ένα μεγάλο πολιτικό και δημοκρατικό αδιέξοδο.