Πρώτη Εικόνα: Ξαφνιασμένοι ψηφοφόροι, Αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις


Με οκτώ δημοσκοπήσεις μέσα σε τρεις ημέρες υποδέχθηκαν τα ΜΜΕ την προσφυγή του Α. Τσίπρα σε κάλπες, ύστερα από την αδυναμία του να διατηρήσει την δεδηλωμένη. Το πρώτο που παρατηρεί κανείς σε αυτές τις πρώτες μετρήσεις, οι οποίες στερούνται αξιοπιστίας για πολλούς εξαιτίας της εποχής που διενεργήθηκαν, είναι τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει η αδιευκρίνιστη ψήφος (11.2% έως 25.5%) αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ φαίνεται να κλείνει.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε όλες τις μετρήσεις με μικρό προβάδισμα γύρω στο 3% και ποσοστά από 22.6% έως  27,3%. Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 19.5% έως 24.2%.
Η Χρυσή Αυγή φαίνεται να κρατάει τα ποσοστά των Εκλογών του Ιανουαρίου όπως και το Ποτάμι με τα ποσοστά του να κυμαίνονται γύρω από το 5.5%.
Η εικόνα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι απογοητευτική αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τους τοποθετούν εκτός Βουλής (εκτός από αυτή της Kapa Research για Το Βήμα), επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει τα μικρά κόμματα των συγκυβερνήσεων να αποδυναμώνονται εκλογικά.

Απογοητευτικά όμως φαίνεται να είναι και τα ποσοστά του νέου κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το οποίο προέκυψε μετά από την διάσπαση της Αριστερής Πλατφόρμας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δυναμική του νέου κόμματος, στην παρθενική του εμφάνιση σε αυτές, εντοπίζεται γύρω στο 4% προκαλώντας ερωτήματα για την μετέπειτα πορεία του. Ταυτόχρονα, στις μετρήσει δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών ο Π. Λαφαζάνης εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης, μετά τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως είναι η αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του. Συγκεκριμένα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζει συσπείρωση γύρω στο 53%. Βέβαια ο στόχος της επανάκτησης των χαμένων ποσοστών δεν φαίνεται ακατόρθωτος αφού παρατηρείτε πως το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που «φεύγουν» από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθετούνται υπέρ κάποιου άλλου κόμματος αλλά προστίθενται στην Αδιευκρίνιστη Ψήφο.

Όποια και αν είναι τα πρώτα συμπεράσματα είναι αρκετά ρευστή η κατάσταση για να μπορείς να κάνεις ασφαλείς προβλέψεις από αυτές τις πρώτες μετρήσεις. Ο Αύγουστος θεωρείτε διαχρονικά ο χειρότερος μήνας για τους δημοκόπους ενώ η προεκλογική περίοδος ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά.
Παρόλα αυτά η πρώτη εικόνα μπορεί με σιγουριά να πει ένα πράγμα: Ακολουθεί μία σύντομη αλλά θερμή και δυναμική προεκλογική περίοδος.

Βρείτε και διαβάστε αναλυτικά όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά και συγκριτικούς πίνακες στην ειδική σελίδα που δημιουργήσαμε στο pollsandpolitics-gr.blogspot.gr/p/blog-page_31