Ιρλανδία: Την Παρασκευή το δημοψήφισμα για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών


Η Ιρλανδία ετοιμάζετε τους τελευταίους μήνες να γίνει η πρώτη χώρα που θα νομιμοποιήσει τον γάμο των ομοφυλοφίλων έπειτα από δημοψήφισμα. Και μπορεί οι οπαδοί των ανθρώπινων δικαιωμάτων να θεωρούν «τραγικό» το να τίθενται οι ελευθερίες σε δημοψήφισμα, από ότι φαίνεται όμως από τις δημοσκοπήσεις το Ναι θα επικρατήσει.

Οι κάλπες στην Ιρλανδία θα στηθούν στις 22 Μάιου και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της τροποποίησης του συντάγματος της χώρας και της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Ενδεικτικά θα αναφέρω την δημοσκόπηση της Ipsos MRBI για την Irish Times. Σε αυτήν το 70% των ψηφοφόρων επιλέγουν το Ναι, έναντι του 30% που λέει Όχι. Οι νέες ηλικίες φαίνονται να είναι αυτές που δίνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στο Ναι. Ωστόσο Ιρλανδοί και Βρετανοί αναλυτές δείχνουν δύσπιστοι σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, εξαιτίας των σφαλμάτων στα οποία έχουν υποπέσει τα τελευταία χρόνια οι δημοσκόποι.


[Διαβάστε αναλυτικά την δημοσκόπηση]

Αν και οι επιλογές στο δημοψήφισμα είναι δύο (Ναι ή Όχι) η κοινή γνώμη έχει μοιραστεί σε τρία στρατόπεδα. Το πρώτο είναι το στρατόπεδο των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων οι οποίοι τάσσονται υπέρ του Όχι. Το δεύτερο στρατόπεδο είναι οι ψηφοφόροι του Ναι. Το τρίτο στρατόπεδο είναι όσοι τάσσονται υπέρ του Ναι αλλά παρόλα αυτά είναι κατά του δημοψηφίσματος, θεωρώντας «τραγικό λάθος» να τίθενται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες σε δημοψηφίσματα.

Ο εκλογικός παλμός πάντως βαράει κόκκινο, με τα δύο στρατόπεδα όσο φτάνουμε στην κάλπη να ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σε δυναμική εκδήλωση γκέι ψηφοφόρων του, ένας υπουργός δήλωσε πως είναι ομοφυλόφιλος, ηθοποιοί και αστέρες δηλώνουν Ναι ή Όχι και η καθολική εκκλησία δηλώνει πως «η ψηφοφορία θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την αντίληψη του κόσμου σχετικά με τον γάμο, την οικογένεια και τη μητρότητα».

Εκτός από το δικαίωμα στον γάμο, οι Ιρλανδοί θα κληθούν να αποφασίσουν και για το εάν επιθυμούν το όριο ηλικίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να πέσει από τα 35 στα 21 χρόνια.