Το κράτος δικαίου σύμφωνα με τον Πρετεντέρη και την Σώτη…

Παρακολούθησα χθες την Ανατροπή στο Mega σχετικά με την λογοκρισία της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και της παράστασης «Η ισορροπία του Νash». Αν εξαιρέσουμε την Σώτη – η προστάτιδα θεματοφύλακας της κοινωνίας, έτοιμη να λογοκρίνει – και τον παρουσιαστή της εκπομπής, το πάνελ ήταν ιδιαιτέρα ενδιαφέρον. Συμπεράσματα από την συζήτηση έβγαλε όποιος ήθελε να καταλάβει.
Θέλω να σταθώ μόνο σε μία αθώα ερώτηση του κυρ Γιάννη:
«Μα γιατί στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια προστασία και φροντίδα προς τους τρομοκράτες;»

Αναρωτιόταν ο Πρετεντέρης ώρες, και όσο οι καλεσμένοι του διαφωνούσαν μαζί του, εκτός φυσικά από την Σώτη και τον Γ. Μομφεράτο - που ίσως μπορώ να τον καταλάβω - τόσο ο Γιάννης επέμενε στο ερώτημά του.
«Μα γιατί στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια προστασία και φροντίδα προς τους τρομοκράτες;»

Και να διαβάζει το απόσπασμα από την συνέντευξη της σκηνοθέτιδος Πηγής Δημητρακοπούλου: «Εμένα ένα πράγμα που τότε με είχε σοκάρει, και ίσως γι’αυτό τελικά όταν βρήκα το βιβλίο του Σάββα Ξηρού το ενέταξα στην παράσταση, ήταν όχι τόσο η δράση τους – εντάξει , το ξέρουν και οι ίδιοι και όλοι, έκαναν κάποια εγκλήματα, δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό -, αλλά ο τρόπος  της ανάκρισης του Ξηρού στο νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το μυαλό του. Αυτό ήταν λίγο σοκαριστικό».
Μα είναι δυνατόν; Εδώ η σκηνοθέτης παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ του τρομοκράτη, φώναζε ο δικαστής, δημοκράτης και πάντα ευρωπαίος Γιάννης Πρετεντέρης.
Μα φυσικά, γιατί να σε σοκάρει διαφορετικά η περιγραφή του βασανισμού ενός ανθρώπου;

Και όταν η συνήγορος του Σάββα Ξηρού προσπάθησε να παρέμβει στην εκπομπή, για να θυμίσει πως ο Σάββας Ξηρός κρατήθηκε 40 ημέρες από την αστυνομία χωρίς επίσημη σύλληψη και πως το ελληνικό κράτος καταδικάστηκε σε αποζημίωση χιλίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για ηθική βλάβη στο Σάββα Ξηρό για βασανιστήρια, απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση και ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη, ο δημοκράτης Γιάννης Πρετεντέρης έκοψε την τηλεφωνική σύνδεση, με την συγκατάβαση της Σώτης.

Και το ερώτημα του δημοσιογράφου παρέμενε: «Μα γιατί στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια προστασία και φροντίδα προς τους τρομοκράτες;».

Κύριε Πρετεντέρη, καμία ιδιαίτερη φροντίδα προς τους τρομοκράτες δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Η τρομοκρατία εξάλλου είναι απεχθής για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Οι τρομοκράτες στην Ελλάδα ευτυχώς συλλαμβάνονται και τιμωρούνται με τις κατάλληλες ποινές φυλάκισης.
Το ερώτημα είναι άλλο...

Είναι δυνατόν να υπάρχουν σε μία χώρα φωνές για περιορισμό του κράτους δικαίου;
Είναι δυνατόν σε μία χώρα να εκφράζονται δημοσίως απόψεις υπέρ της στέρησης των βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όσους «δεν τα δικαιούνται»;