Μεγάλοι χαμένοι των Βρετανικών εκλογών οι δημοσκόποι
Ούτε μία δημοσκόπηση όλο το προηγούμενο διάστημα στην Βρετανία δεν κατάφερε να αποδώσει την τάση των εκλογών. Μέχρι και μία ημέρα πριν την κάλπη οι δημοσκόποι στο μεγάλο νησί έβλεπαν σχεδόν ισοδύναμα τα δύο μεγάλα κόμματα, γύρω στο 34%, αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε περίπτωση αυτοδυναμίας.
Και μπορεί οι δημοσκόποι να χαίρονται που προσέγγισαν τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, αλλά τι να την κάνεις την δημοσκόπηση εάν δεν μπορεί να σου προβλέψει τα «μεγάλα» και «σοβαρά»;
Το πρώτο «ταρακούνημα» ήρθε με τα αποτελέσματα των exit polls, τα οποία έκαναν ξεκάθαρη την νίκη των Συντηρητικών. Τότε οι δημοσκόποι και οι αναλυτές άρχισαν να τα «μαζεύουν» λίγο. Και όσο νύχτωνε η ήττα μεγάλωνε, αφού οι Συντηρητικοί ήρθαν πρώτοι με μία αξιόλογη διαφορά εξασφαλίζοντας την αυτοδυναμία.
«Για κάθε δημοκοπική εταιρεία αναπόφευκτα έρχεται μια στιγμή που κάτι υπολογίζεται λάθος. Κάθε δύο δεκαετίες υπάρχει μία χρονιά που όλες οι εταιρίες κάτι κάνουν λάθος. Χθες φαίνεται πως είχαμε μια τέτοια μέρα», έγραψε ο δημοσκόπος ο Anthony Wells στην σελίδα της YouGov. «Η απόκλιση μεταξύ των δημοσκοπήσεων και των αποτελεσμάτων δείχνει πως δεν πρόκειται για ένα τυχαίο λάθος - φαίνεται σαν να υπήρχε κάποια βαθύτερη μεθοδολογική αποτυχία».
Το BBC επιχειρώντας να δώσεις κάποιες απαντήσεις αποκλείει τις επιφανειακές ερμηνείες του προβλήματος, θέτοντας νέα ερωτήματα. Για την μεθοδολογία, μπορεί οι τηλεφωνικές έναντι των διαδικτυακών δημοσκοπήσεων να έδιναν αρχικά ένα ελαφρύ προβάδισμα στους Συντηρητικούς, όσο όμως οι μέρες περνούσαν τα αποτελέσματα ήταν όλο και πιο ίδια. Ταυτόχρονο σε όσους μιλούν για «ντροπαλούς» Συντηρητικούς που έδινα λάθος απαντήσεις, απαντά πως είναι αδύνατον οι συντηρητικοί να ντρέπονταν περισσότερο από τους οπαδούς του UKIP για το οποίο οι προβλέψεις έπεσαν μέσα.
Σε σχετικό άρθρο το Politico μας θυμίζει πως έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από τις εκλογές στο Ισραήλ, όπου οι δημοσκόποι δεν έδειχναν να πιστεύουν στη νίκη του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, και 2 ½ χρόνια από την επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα, την οποία οι δημοσκόποι είχαν υποτιμήσει.
Η συζήτηση για την μεθοδολογία και τα μέσα των δημοσκοπήσεων έχει αρχίσει τώρα για τα καλά σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ το κλίμα για τους δημοσκόπους γίνετε στους πολίτες όλο και πιο αρνητικό.
Διαβάζοντας την σχετική συζήτηση περί δημοσκοπήσεων στον διεθνή τύπο θυμάμαι τα πρόσφατα ατοπήματα των εγχώριων δημοσκόπων. Θυμάμαι την αδυναμία του exit poll του 2009 να προβλέψει με ακρίβεια το μέγεθος της ήττας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το σοβαρό πρόβλημα του 2012, όταν καμία δημοσκόπηση δεν κατάφερε να προβλέψει ή έστω να ψυχανεμιστεί τον «εκλογικό σεισμό» και την αναδιάταξη του κομματικού τοπίου.
«ουδέν κακόν αμιγές καλού», που λέει και η παλιά γνωστή ρύση. Ας γίνει κάθε λάθος αφορμή της λύσης.
Διαβάστε Σχετικά:
1) Election results: How did pollsters get it so wrong? (BBC)
2) British polling flop prompts global reassessments (Politico)
3) Election 2015 polling: a brief post mortem (YouGov)
4) The polling post-mortem – some pollsters’ thoughts (UKPollingReport)