H Ευρώπη θα πρέπει να νιώθει περήφανη για αυτόν τον πίνακα…


Ο παραπάνω πίνακας της εταιρίας Statista, ο οποίος δημοσιεύτηκε σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση του Ιndependent, αποτυπώνει τον αριθμό των προσφύγων που πνίγηκαν στην Μεσόγειο τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Οι αριθμοί του πίνακα βασίζονται σε στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης και της UNHCR και αφορούν την περίοδο από την έναρξη του 2011 έως τις 20 Απριλίου του 2015.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η ακτοφυλακή της Λιβύης δηλώνει πως για το 2015 ήδη παρατηρείτε σημαντική αύξηση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στον επικεφαλής του οργανισμού Frontex, ο οποίος δήλωσε ότι η σωτηρία των μεταναστών στη Μεσόγειο δεν θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα για τις θαλάσσιες περιπολίες, των οποίων είναι υπεύθυνος.

Μετά τις τελευταίες τραγωδίες σε Ιταλία και Ελλάδα, χθες σε κοινή τους ανακοίνωση οι 28 ηγέτες της ΕΕ ανακοίνωσαν την απόφασή τους για τριπλασιασμό των κονδυλίων έρευνας και διάσωσης στα νερά της Μεσογείου αλλά και την αποτελεσματικότερη δράση ενάντια των σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές.

Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα «το σχέδιο δράσης που ανακοινώθηκε δεν προσφέρει επαρκή μέσα έρευνας και διάσωσης, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις αδιέξοδες πολιτικές που συνέβαλλαν στη σημερινή κατάσταση. Η εστίαση στην αποτροπή και τον αποκλεισμό των ανθρώπων εκτός Ευρώπης, μέσω της κατάργησης των διόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα, το μόνο που θα επιτύχει είναι να αναγκάσει τους  απελπισμένους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους, να βρουν άλλες διαδρομές, ενδεχομένως ακόμα πιο επικίνδυνες. […] Η κήρυξη του πολέμου κατά των διακινητών είναι κήρυξη πολέμου κατά των ίδιων ακριβώς ανθρώπων που τα κράτη μέλη διατείνονται ότι είναι προτεραιότητα τους να σώσουν».