Μία συνηθισμένη δήλωση από τα χείλη του Τράμπ.

Όταν οι «ίσες αποστάσεις», που επέβαλε η φιλελεύθερη «μετριοπάθεια», αρχίζουν να ενοχλούν...

Τα γεγονότα από το Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια είναι πλέον λίγο-πολύ γνωστά σε όλους. Μέλη της αμερικανικής ακροδεξιάς, μεταξύ αυτών της Κου Κλουξ Κλαν και ομάδων νεοναζιστών, συγκεντρώθηκαν ενάντια στα σχέδια της δημοτικής αρχής να ξηλώσει από δημοτικό κήπο το άγαλμα του στρατηγού Gen Robert E Lee, που υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου υπέρ της δουλείας. Εκεί όμως τους περίμενε μία αντιδιαδήλωση αντι-φασιστών. Η ατμόσφαιρα δυναμιτίστηκε, εξελίχθησαν βίαια επεισόδια και στο μεταξύ ένας μάγκας φασιστάκος πήρε το αυτοκίνητό του και το πέταξε πάνω στους αντιφασίστες.
Απολογισμός: τουλάχιστον τρεις νεκροί και 35 οι τραυματίες.

Το επεισόδιο αμέσως ξεσήκωσε μία θύελλα αντιδράσεων κατά του φασισμού και τον ομάδων της «alt-right», οι οποίες επί Τράμπ έχουν αποθρασυνθεί και επιστρέψει στους δρόμους. Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήταν η εξής δήλωση του Προέδρου, σχετικά με το συμβάν:
«Καταδικάζουμε με τους εντονότερους δυνατούς όρους αυτή τη φοβερή επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές, για πολύ καιρό στη χώρα μας».

Αυτή η ίση απόσταση του Τράμπ από φασίστες και δημοκράτες προκάλεσε πραγματική οργή.

Ο Chris Cillizza, editor-at-large στο CNN, έγραψε: «Είναι δύσκολο να φανταστώ μία λιγότερο προεδρική δήλωση από αυτή. (…) Δεν φωνάζουν και οι δύο πλευρές ρατσιστικά και αντισημιτικά συνθήματα σε ανθρώπους με τους οποίους διαφωνούν. Δεν βασίζονται σε μία ιδεολογία υπέρ της υπεροχής μιας φυλής έναντι άλλων. Δεν παίζουν μπουνιές με ανθρώπους που δεν βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Δεν δημιουργούν χάος και αφήνουν τραυματίες πίσω τους. Υποστηρίζοντας ότι "και οι δύο πλευρές κάνουν το ίδιο" παρερμηνεύεις το μίσος και τη μισαλλοδοξία που υπάρχει στον πυρήνα της κίνησης για την "Ενότητα της Δεξιάς". Αυτοί οι άνθρωποι είναι φανατικοί. Είναι γεμάτοι μίσος. Δεν πρόκειται για απλά μία διαμαρτυρία όπου τα πράγματα, δυστυχώς, οδηγήθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις. Η βία βρίσκεται στην καρδιά της στρεβλής τους ιδεολογίας»

Το πρόβλημα όμως εδώ είναι βαθύτερο. Τις ίσες αποστάσεις δεν τις εγκαινίασε ο επικίνδυνος Ντόναλντ Τράμπ. Εδώ και χρόνια κάποιοι άλλοι επιχειρούν να συνδέσουν τα αριστερά κινήματα υπέρ της ισότητας και της δημοκρατίας με τους ακροδεξιούς λαϊκιστές και τα τάγματα εφόδου. Οι μετριοπαθείς-φιλελεύθεροι είναι αυτοί που και στην Αμερική και στην Ευρώπη πρώτοι ξεκίνησαν μία κοινή σύγκρουσή με τα ίδια σαθρά επιχειρήματα τόσο για την ακροδεξιά όσο και για την αριστερά. Οι ίδιοι «μετριοπαθείς» εξάλλου πριν από λίγες ημέρες σχεδόν πανηγύριζαν στα social media για τη δύναμη της Αμερικανικής Δημοκρατίας να επιτρέπει σε φασίστες να κατακλύζουν τους δρόμους και να φωνάζουν τα μισαλλόδοξα συνθήματα τους.

Αυτοί που τρόμαξαν και αντέδρασαν περισσότερο χθες με τη συγκεκριμένη δήλωση δεν ήταν οι προοδευτικοί πολίτες αλλά περισσότερο ήταν όλοι αυτοί που πριν από τον πιο αντιδημοφιλή Πρόεδρο στην ιστορία είχαν μεταχειριστεί ακριβώς τις ίδιες λέξεις.