H σκοτεινή διαθήκη του Leonard Cohen.

Χθες βρήκα τον απαιτούμενο χρόνο για τον καλό μας, παλιό και αγαπημένο φίλο, Leonard Cohen. Τον ποιητή της μουσικής, που στα 83 του χρόνια αποφάσισε να μας δώσει μία από τις πιο όμορφες στιγμές της δισκογραφίας του.

«Hineni, hineni». Εδώ είμαι, η απάντηση των πιστών προς το Θεό στην Παλαιά Διαθήκη. «Hineni» η απόκριση του Μωυσή προς την φλεγόμενη βάτο και τη Θεία φωνή. «Hineni» και η απάντηση του Αβραάμ όταν ο Θεός του ζήτησε ως θυσία το γιό του.
«Hineni, hineni, I'm ready, my lord», ψιθυρίζει και ο Leonard Cohen στο νέο του δίσκο, «You Want It Darker»



Χθες βρήκα τον απαιτούμενο χρόνο για τον καλό μας, παλιό και αγαπημένο φίλο, Leonard Cohen. Τον ποιητή της μουσικής, που στα 83 του χρόνια αποφάσισε να μας δώσει μία από τις πιο όμορφες στιγμές της δισκογραφίας του. Μία βαθιά, ολοκληρωμένη μουσική και στιχουργική αφήγηση. Αφήγηση που μόνο μία πολυδιάστατη και πνευματικά διαχρονική φιγούρα όπως ο Leonard θα μπορούσε να δημιουργήσει.

«We sold ourselves for love but now we're free
I'm so sorry for that ghost I made you be
Only one of us was real and that was me».


Χθες το βράδυ, ημέρα γενεθλίων που έπεσαν σε μία πηγμένη καθημερινή. Δυστυχώς είχα ήδη διαβάσει αρκετά για το «You Want It Darker».
Το ιστορικό του David Remnick, στις αρχές Οκτώβρη στον Νew Υorker. Την Kitty Empire στον Guardian.
Ο Will Hermes έγραψε στο Rolling Stone:
«Αυτό είναι το δώρο του Cohen στους λάτρεις της μουσικής: μια ρεαλιστικά ζοφερή, πνευματικά λαμπρή και βαθιά ποιητική όψη του κόσμου, εμπλουτισμένη με μία ρομαντική υφή και μία υπαρξιακή αίσθηση».
«If you are the dealer, I'm out of the game
If you are the healer, it means I'm broken and lame
If thine is the glory then mine must be the shame
You want it darker
We kill the flame»
Αυτός ο δίσκος δεν είναι σαν τους άλλους. Δεν είναι σίγουρα σαν αυτούς που μας πρόσφερε από όταν οι συνθήκες τον ανάγκασαν να ξανανέβει στη σκηνή. Εκτός από τον Leonard, αυτός ο δίσκος είχε και την αλήθεια. Μοιάζει ο φίλος μας να επιθυμεί να αποχαιρετήσει όπως του πρέπει, όσο μπορεί. Ένας προγραμμένος τελευταίος αποχαιρετισμός. Μία «σκοτεινή» διαθήκη.

«I'm leaving the table
I'm out of the game»