«Αν δεν σας αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστε εμάς που είμαστε τα ίδια σκατά και χειρότερα».

Ο τίτλος του post δεν αποτελεί προτροπή δική μου. Αποτελεί το ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο εκπέμπει το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, και το οποίο με τον καλύτερο τρόπο υποστήριξε χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει μία συζήτηση για τη διαφθορά. Τελικά από κατήγορος βρέθηκε με εξαιρετική ευκολία στη θέση του κατηγορούμενου. Η αμηχανία του φάνηκε όταν στο τέλος κατηγόρησε την πλειοψηφίας ότι διχάζει την κοινωνία με συζητήσεις τέτοιου τύπου. Με συζητήσεις δηλαδή που ο ίδιος είχε ζητήσει να διεξαχθούν.

Τα θέματα που τέθηκαν εξ αρχής στο τραπέζι ήταν σαφή. Τα κομματικά θαλασσοδάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για αμνήστευση των στελεχών των τραπεζών που παρείχαν στα κόμματα αυτά τα δάνεια, τα προσωπικά δάνεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα Χανίων» και η υπόθεση της Siemens.
Τι απάντησε σε όλα αυτά ο Κυριάκος; Κάτι σχετικά με το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις – άλλα λόγια να αγαπιόμαστε – και στη συνέχεια ανέπτυξε τη δική του επιχειρηματολογία σχετικά με το «σκάνδαλο Καλογρίτσα». Απάντηση καμία. Ή περίπου καμία. Στη περίπτωση του Κήρυκα κάτι προσπάθησε να πει, κάνοντας όμως τα πράγματα χειρότερα αναιρώντας την επιχειρηματολογία του πατέρα του.

Δεν τον ενδιέφερε τον Κυριάκο να απαντήσει. Δεν την ενδιαφέρει τη Νέα Δημοκρατία να δίνει απαντήσεις σχετικά με σκάνδαλα 40 χρόνων. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αποδείξουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο διεφθαρμένος με εκείνους. Ότι δεν έχει κανένα «ηθικό πλεονέκτημα», παραδεχόμενοι όμως με αυτόν τον τρόπο πως οι ίδιοι έχουν ηθικό μειονέκτημα.

Η τακτική του «ψηφίστε εμάς που είμαστε το ίδιο κακοί» θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει εάν παρατηρούνταν απευθείας ροές ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Δημοκρατία. Εάν δηλαδή το εκλογικό σώμα έψαχνε απλά κάτι άλλο από τον Τσίπρα. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι από τους ψηφοφόρους που αποστρατεύονται από το ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστοι μετακινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία. Η συντριπτική πλειοψηφία «αποθηκεύεται» στην αδιευκρίνιστη ψήφο, κρατώντας στάση αναμονής. Είναι ξεκάθαρο πως οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κινηθούν στη λογική του οτιδήποτε άλλο παρά τον Τσίπρα, όπως κινήθηκαν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας το 2015.

Και τι λέει λοιπόν σε αυτούς τους απαιτητικούς ψηφοφόρους ο Κυριάκος; Εάν δεν σας αρέσει ο Τσίπρας μπορείτε να ψηφίσετε εμένα που είμαι το ίδιο κακός και ενδεχομένως χειρότερος.
Πολιτική από τα Lidl.

Υ.Γ.: Το μόνο που μάθαμε χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι για τα τρία πτυχία του από μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού. Θερμά συγχαρητήρια. Τι κρίμα όμως που εκεί στο Χάρβαρντ δεν του έμαθαν πως η θεωρία της «διάκρισης των εξουσιών» είναι του Μοντεσκιέ και όχι του Ρουσσώ. Αναπτύχθηκε στο δοκίμιο με τίτλο «Το Πνεύμα των Νόμων» το 1748. Ο Ρουσσώ, επηρεασμένος και από τη θεωρία της διάκρισης των εξουσιών, μεταξύ άλλων φιλελεύθερων θεωριών, έγραψε το «Κοινωνικό Συμβόλαιο» το 1762.