Ελληνικός τύπος και Δημοσκοπήσεις: Ξεφτιλίζοντας έναν επιστημονικό κλάδο.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παρατηρηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, και όχι μόνο, η αστοχία των δημοσκοπήσεων στο να πιάσουν τον πραγματικό παλμό της κοινωνίας σε πολιτικά ζητήματα. Πουθενά όμως ο κλάδος των δημοσκοπήσεων δεν έχει αμφισβητηθεί τόσο όσο στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο οι συνεχείς αποτυχίες - μέσα σε έναν χρόνο κατάφεραν να δώσουν τρία διαφορετικά λανθασμένα αποτελέσματα - και η παντελής έλλειψη αυτοκριτικής. Είναι και η πασιφανέστατη πλέον χειραγώγηση των απαντήσεων με αντιεπιστημονικούς τρόπους και στην συνέχεια η χειραγώγηση της κοινής γνώμη από τα media που παραγγέλλουν τις δημοσκοπήσεις.

Την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασαν ήρθαν στην δημοσιότητα δύο έρευνες κοινής γνώμης. Η πρώτη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον ΣΚΑΙ και η δεύτερη από το ανεξάρτητο think-tank Bridging Europe. Η πρώτη διενεργήθηκε μεταξύ 29 και 30 Μαρτίου και η δεύτερη μεταξύ 30 και 31 Μαρτίου.

Ας συγκρίνουμε, όσο μπορούμε, τα αποτελέσματα δύο ερευνών που διενεργήθηκαν περίπου τις ίδιες ημέρες του Μαρτίου:






 

Θα ήταν για γέλια αν αυτή ήταν η πρώτη φορά. Δεν είναι όμως και η παραπάνω εικόνα είναι τραγική. Κάποιος από τους δύο σαφέστατα κοροϊδεύει και παραπλανά την κοινή γνώμη. Το ζήτημα δεν είναι ποιος είναι αυτός αλλά γιατί σε αυτή την χώρα ο καθένας μπορεί να φοράει την ταμπέλα του «δημοσκόπου»  και να αποκτά βήμα.

Αναρωτιέμαι σε ποιες εταιρείες παραγγέλλουν τις συνεχείς δημοσκοπήσεις τους τα κόμματα και ποια ακριβώς εικόνα αποτυπώνεται σε αυτές. Δεν θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε κάποια στιγμή;
Γιατί είναι σίγουρο πως δημοσκοπήσεις σαν και αυτές που δημοσιεύονται από τον τύπο θα ήταν παντελώς άχρηστες ως εργαλεία στρατηγικού σχεδιασμού. Δημοσκοπήσεις σαν και αυτές είναι χρήσιμες μόνο για προπαγάνδα. Αλλά για πόσο ακόμα;

Και αν καίγεστε να μάθετε αν είναι το Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή το Bridging Europe περισσότερο αξιόπιστο μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στις δημοσκοπήσεις που δημοσίευσαν πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.