Μία ξενοφοβική Γαλλία υπό την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν.

Όπως ακριβώς είχε διαφανεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ξενοφοβική ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν κατάφερε να αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική δύναμη στις Γαλλικές Περιφερειακές Εκλογές της Κυριακής, κερδίζοντας σε 6 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Ρεπουμπλικάνοι του Ν. Σαρκοζί, ενώ οι Σοσιαλιστές αποδείχθηκαν πιο ισχυροί από ότι αναμενόταν, συγκρατώντας τα ποσοστά τους στο 24%, πράγμα που μερικώς οφείλεται στην άνοδο της δημοτικότητας του Προέδρου Ολάντ, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Μέχρι να γράψω το άρθρο στη διάθεσή μου ήταν η τελευταία πρόβλεψη της Ipsos η οποία έδινε τα εξής ποσοστά:
Εθνικό Μέτωπο: 27%
Ρεπουμπλικάνοι: 27%
Σοσιαλιστές: 245

Λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι η Γαλλία καλύπτεται με ένα ξενοφοβικό, υπερσυντηρητικό και αντιευρωπαϊκό πέπλο, όπως ακριβώς είχε προβλέψει πριν από τρεις μήνες ο ιστορικός Nicolas Lebourg, ειδικός μελετητής του Εθνικού Μετώπου:
«Μέχρι το 2017, δεν φαντάζομαι πώς θα καταφέρουμε να αποφύγουμε μια παρέμβαση των ισλαμιστών στην προεκλογική εκστρατεία. Σε συνδυασμό με τα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα, οι ισλαμιστικές επιθέσεις θα μετατοπίσουν την ψήφο προς το Ε.Μ. Σήμερα, ήδη, η πίεση που προκαλεί το κύμα των προσφύγων και η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων συνιστά το τέλειο μείγμα για το Ε.Μ.: ο φόβος για τον ξένο και την τρομοκρατία συγκροτούν έναν μηχανισμό παραγωγής ψήφου υπέρ του Ε.Μ.».

Το κόμμα της Μαρί Λεπέν κέρδισε τα υψηλότερα ως σήμερα ποσοστά του δείχνοντας ιδιαίτερη διείσδυση στις περιοχές της περιφέρειας, κερδίζοντας υψηλότατα ποσοστά σε περιοχές με διαφορετικά μεταξύ τους κοινωνικά χαρακτηριστικά.


Η ίδια η Μαρί Λεπέν κατάφερε να κερδίσει το 40% των ψήφων στην βόρεια Περιφέρεια Nord-Pas-de-Calais-Picardie. Πρόκειται για μία από της φτωχότερες περιοχές της Γαλλίας η οποία πλήγηκε βάναυσα από το κλείσιμο της τοπικής βαριάς βιομηχανίας, η οποία άφησε πίσω της ποσοστά ανεργίας πολύ υψηλότερη από τον εθνικό Μ.Ο.. Στη περιοχή βρίσκεται και το λιμάνι του Καλάι, το οποίο έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε έναν άγριο καταυλισμό μεταναστών, οι οποίοι επιθυμούν την μετάβασή τους στην Αγγλία. Η περιοχή αυτή μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στην «κατοχή» της αριστεράς.

Εάν όμως νομίζει κάποιος πως οι οπαδοί του Εθνικού Μετώπου βρίσκονται μεταξύ των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, ας ρίξει μία ματιά στα ποσοστά της Περιφέρειας Provence-Alpes-Cote d’ Azor, μία από τις πλουσιότερες περιοχές στη Γαλλία. Επικεφαλής εκεί ήταν η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει το 40% των ψήφων. Η ανιψιά της Μαρί Λεπέν είναι εμπνεύστρια μίας κοινωνικά υπερσυντηρητικής ατζέντας, που μεταξύ άλλων περιέχει μέτρα κατά των αμβλώσεων. Είναι η ίδια που πρόσφατα είχε δηλώσει πως αρνείται την ύπαρξη μουσουλμάνων Γάλλων, αφού ο Χριστιανισμός είναι βασικό συστατικό της γαλλικής πολιτισμικής ταυτότητας.

«Είναι ένα υπέροχο αποτέλεσμα που το καλωσορίζουμε με ταπεινότητα. Ο στόχος μας είναι η εθνική ενότητα. Καλώ όλους τους ψηφοφόρους που αισθάνονται πατριώτες να μας ψηφίσουν για να βρούμε το δρόμο μας πίσω στο μεγαλείο και την ευτυχία», δήλωσε πανευτυχής η Μαρίν Λεπέν.

Η θριαμβεύουσα γαλλική ακροδεξιά σίγουρα χρειάζεται κάτι περισσότερο για να καταπολεμηθεί, παρόλα αυτά ο Β΄ γύρος των Περιφερειακών Εκλογών την επόμενη εβδομάδα ίσως σώσει την κατάσταση προσωρινός. Αρκεί τα υπόλοιπα κόμματα να αποφασίσουν την συνεργασία τους, πράγμα δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο μπροστά σε μία τέτοια απειλή. Ίδη οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσύρουν τις λίστες τους από τις επίμαχες περιοχές των Λεπέν, προκειμένου να στηρίξουν τους Ρεπουμπλικάνους. Από την μεριά του όμως ο Ν. Σαρκοζί δεν φαίνεται να προωθεί την συνεργασία με τους Σοσιαλιστές σε ανάλογες περιπτώσει, δηλώνοντας πως το μόνο κόμμα που μπορεί να συναγωνιστεί με αποτέλεσμα το Εθνικό Μέτωπο είναι οι Ρεπουμπλικάνοι.

«Απόψε η Ακροδεξιά απειλεί πολλές περιφέρειες. Ωστόσο, το κόμμα που αποκαλείται «Ρεπουμπλικάνοι» λέει όχι σε ένα ενωμένο μέτωπο εναντίον της. Η Ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή απέναντι σε αυτούς που υποστηρίζουν το δόγμα: Καλύτερα η Ακροδεξιά από την Αριστερά'. Αυτό δείχνει ότι η Αριστερά είναι το τελευταίο ανάχωμα απέναντι στην Ακροδεξιά», δήλωσε ο γραμματέας των Σοσιαλιστών Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, καλώντας τα κόμματα της αριστεράς σε συμμαχία.


Το ζήτημα για την Ευρώπη είναι κατά πόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν λάβει το μήνυμα που εδώ και καιρό στέλνουν οι όλο και περισσότερες επιτυχίες των ξενοφοβικών κομμάτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σχετικά με το Εθνικό Μέτωπο διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο της Μarin Turchi στο «Mediapart», όπως μεταφράστηκε από τα «Ενθέματα» στο https://enthemata.wordpress.com/2015/12/06/turchi/