Δεν με νοιάζει η Σένγκεν. Αυτό που φοβάμαι είναι μήπως πάψουμε να είμαστε άνθρωποι.

Το πρωί ενώ ήμουν στο λεωφορείο για το Πανεπιστήμιο διάβασα έκπληκτος στο mignatiou.gr λίγα πράγματα για το δημοσίευμα των Financial Times, σχετικά με την απειλή αποκλεισμού από τη ζώνη του Σένγκεν που σκοπεύουν να απευθύνουν προς την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι.

«Δεδομένης της σοβαρότητας της (προσφυγικής) κρίσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι οργισμένοι με την άρνηση της Αθήνας να καλέσει ειδική αποστολή της Frontex, την απροθυμία της να αποδεχθεί ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και την αδυναμία να ανανεώσει το σύστημα καταγραφής προσφύγων».

Πολύ γρήγορα έστειλα δύο tweets και έκλεισα το κινητό μπαίνοντας στο μάθημα.



Είχα γράψει πριν από λίγο καιρό ότι το χτύπημα στο Παρίσι θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την Ευρώπη όπως την ξέραμε. Παρόλα αυτά συνεχίζω να ελπίζω πιστεύοντας πως όσο δύναμη και αν έχουν οι ελίτ και τα κέντρα εξουσίας είναι δύσκολο η πολιτική να υπερβεί των πολιτισμό της κοινωνίας.
Ίσως να έχω παρερμηνεύσει τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό τώρα τελευταία…
Ίσως πάλι να είναι κάποιοι άλλοι εκείνοι που τον παρερμηνεύουν συνεχώς…

Ψάχνω να βρω άκρη σχετικά με τους λόγους της απειλής. Διαβάζω στο επίμαχο δημοσίευμα της FT, που ποτέ δεν συμπάθησα:
«Η σχετικά αδύναμη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας έχει κατακλυστεί από περισσότερους από 700.000 μετανάστες που διέσχισαν τα σύνορα φέτος.
Δεδομένης της δριμύτητας της κρίσης ευρωπαίοι αξιωματούχοι οργίστηκαν με την άρνηση της Αθήνας να καλέσει σε μια ειδική αποστολή την Frontex, την ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων, την απροθυμία να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και την αποτυχία να βελτιώσει το σύστημα καταγραφής των προσφύγων».

Και συνεχίζει παρακάτω:
«Η Αθήνα πρόσφατα απέρριψε την ανάπτυξη 400 στελεχών της Frontex για να ενισχύσουν άμεσα τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, διαμαρτυρόμενη με επιστολή στην Κομισιόν, ότι οι εντολές τους ήταν «πολύ ευρείες» και υπερέβαιναν την καταγραφή. […]
«Η κόκκινη γραμμή για τους Γερμανούς ήταν το γεγονός ότι δεν επετράπη στην Frontex να έρθει να τους βοηθήσει» είπε πρεσβευτής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Οι Γερμανοί είναι εξαγριωμένοι και για αυτό οι άνθρωποι μιλούν υπέρ του να φύγει η Ελλάδα…»».

«Δεν συζητείται επίσημα, αλλά υπάρχει πίεση» είπε σε δημοσιογράφους ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας το δημοσίευμα. «Υπάρχουν πολύ κοινά ψέματα για την Ελλάδα... Αυτό το παιχνίδι ευθυνών ενάντια στη χώρα μας είναι άδικο», είπε ο Υπουργός διαψεύδοντας παράλληλα πως η Ελλάδα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανθρωπιστική ή τεχνολογική βοήθεια.

Το ρεπορτάζ του Reuters κάνει το πρόβλημα των Ευρωπαίων ακόμα πιο σαφές αναφέροντας πως η Ελλάδα έχει επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί Σύροι πρόσφυγες, να ταξιδέψουν από τις τουρκικές ακτές στα νησιά της μέχρι τα βόρεια σύνορά της.

«Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά, αν τους ωθήσεις πάλι πίσω στις πλαστικές βάρκες τους, στη μέση της θάλασσας, με 50-70 πρόσφυγες, μου ζητάτε να τους πνίξουμε», προσθέτει ο Υπουργός κ. Μουζάλας (ιδρυτικό μέλος των Γιατρών του Κόσμου).

Ποιο είναι λοιπόν το πραγματικό πρόβλημα με την Ελλάδα;
Ότι δεν δέχεται στρατιωτική βοήθεια προκειμένου να αποτρέπει διακινητές και να ανατρέπει πλοιάρια με νεογέννητα και μανάδες.
Πλοιάρια γεμάτα οικογένειες που ζητούν ειρήνη και όνειρα έξω από την φρίκη της Μέσης Ανατολής. Μία φρίκη που την προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό η Ευρώπη που τώρα τους λοξοκοιτάζει σαν μιάσματα.

Έχω υπερεκτιμήσει μάλλον την Ευρώπη.
Δεν ξέρω…

Σήμερα η συνθήκη του Σένγκεν ήδη έχει αρχίσει να ξεφτίζει. Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τους ελέγχους. Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κοιτούν καχύποπτα τον γείτονά τους.

Δεν φοβάμαι την έξοδο από την Σένγκεν. Εξάλλου εάν η Ελλάδα βγει εκτός ζώνης σύντομα θα ακολουθήσει και η Βουλγαρία και η Ιταλία… και πριν το καταλάβουμε Σένγκεν δεν θα υπάρχει πουθενά στον κόσμο.
Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι μήπως πάψουμε να είμαστε άνθρωποι.

Αξίζει το αντίτιμο για αυτή την Ευρώπη του σήμερα;
Πόσο αξίζει μία ζωή παιδιού;


Υ.Γ.: Προχθές κάπου στο Αιγαίο ένα 4χρονο κοριτσάκι πνίγηκε στην προσπάθειά του να βρει στεριά. Μετράει κανείς;