Γαλλία: Πρωτιά για Λεπέν και ελπίδες επιστροφής για τον Σαρκοζί


«Εξευτελιστική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ η νέα δημοσκόπηση του IFOP που δημοσιεύτηκε  την Κυριακή από την Le Figaro. Σύμφωνα με την νέα αυτή δημοσκόπηση, για τις Προεδρικές εκλογές του 2017, η Μ. Λεπέν και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο βρίσκονται στην πρώτη θέση επιλογής των Γάλλων ψηφοφόρων.
Συγκεκριμένα, η Μ. Λεπέν συγκεντρώνει το 27% των Γάλλων πολιτών ενώ ο σημερινός Πρόεδρος μόλις το 19%. Ακολουθούν οι κεντροδεξιοί Ν. Σαρκοζί και Α. Ζιπέ με 25%.

Όπως όλα δείχνουν ο Φ. Ολάντ δεν θα είναι υποψήφιος ξανά για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα εάν η δημοσκοπική του καθίζηση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Την ίδια ώρα η ξενοφοβική ατζέντα της Μ. Λεπέν αλλά και το πείραμα να καθαρίσει την βιτρίνα του κόμματός της από τις υπερ-ακροδεξιές φωνές, δείχνουν να πιάνουν τόπο, ενώ ταυτόχρονο το αυξανόμενο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη αποτελεί ένα ατού για κάθε ευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα.

Στο κεντροδεξιό στρατόπεδο η πρωτιά Λεπέν εντάσσεται μέσα στην εναλλακτική στρατηγική του κόμματος, σύμφωνα με την οποίο σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο μεταξύ Λεπέν και Ρεπουμπλικάνων ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς θα κερδίσει την στήριξη όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων. Στους Ρεπουμπλικάνους πάντως (πρόσφατη μετεξέλιξη του UPM) οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για το χρίσμα, Σαρκοζί και Ζιπέ, δείχνουν να ισοψηφούν στις δημοσκοπήσεις, με την διαμάχη μεταξύ τους να εντείνεται. Ο πρώην Πρωθυπουργός, Δήμαρχος του Μπορντό και «θεωρητικός» του κόμματος, Α. Ζιπέ, συνεχίζει να προηγείται σε δημοφιλία, με τον Ν. Σαρκοζί όμως να χαίρει της εμπιστοσύνης των κομματικών μελών, γεγονός που τον κάνει να ελπίζει στην επάνοδό του στα Ηλύσια.

Διαβάστε το δημοσίευμα του lefigaro.fr