Η αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επαναφέρει την Δεξιά στο παιχνίδι;

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις του Αυγούστου να στερούνται αξιοπιστίας ωστόσο κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν βλέπει το πρόβλημα της αποσυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Στις χθεσινές δημοσκοπήσεις της Alco (Newsit.gr) και της GPO (Μega) η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να ξαναμπαίνει στο παιχνίδι της διεκδίκησης της πρώτης θέσης. Σύμφωνα με την GPO μάλιστα περνάει μπροστά με 0.3% μονάδες. Η πρωτιά αυτή σίγουρα αποτελεί μία νίκη για τον μεταβατικό Πρόεδρο, Β. Μειμαράκη – ο οποίος καταφέρνει να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στα ποιοτικά ευρήματα – αλλά κυρίως οφείλεται στην μεγάλη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ παρά σε μία αύξηση των δικών της (και τα δύο κόμματα κινούνται σε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με εκείνα των εκλογών του Ιανουαρίου).

Στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την προκήρυξη των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστά συσπείρωσης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα γύρω στο 54%. Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία δείχνει να συγκρατεί τις δυνάμεις της σε ικανοποιητικά ποσοστά γύρω από το 72%. Μπορεί αυτή η αποσυσπείρωση να επαναφέρει την Νέα Δημοκρατία στα υπουργικά έδρανα; Πόσο εύκολο είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες δύο εβδομάδες να ανασυγκροτήσει την εκλογική του βάση;

Σήμερα πάντως η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που αποχωρούν δεν δείχνουν να βρίσκουν εύκολα μία νέα κομματική στέγη, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της αποσυσπείρωσης κατευθύνεται είτε στην αδιευκρίνιστη ψήφο είτε σε επιλογές Λευκού και Αποχής. Ταυτόχρονα, τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως μπορεί οι πολίτες να είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνεχίζουν να εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα περισσότερο από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, σχετικά με την διαχείριση του νέου προγράμματος και άλλων κρίσιμων ζητημάτων της πολικής.
Σχηματίζεται έτσι λοιπόν μία ομάδα ψηφοφόρων σε «αναμονή», οι οποίοι ναι μεν αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όμως εύκολο να βρουν μία νέα κομματική στέγη.

Την μεγαλύτερη ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν υπάρχει περίπτωση να την κάνει η λεγόμενη «Παράσταση Νίκης». Σε ποσοστά που ξεκινούν από 43% και φτάνουν στο 60%, οι πολίτες πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών. Η αίσθηση αυτή γεννάει την ασφάλεια στο εκλογικό σώμα ότι το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο καταδίκασε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν έχει ουσιαστικές ελπίδες παλινόρθωσης. Αυτή η ασφάλεια δίνει στου υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σίγουρα έχουν απογοητευτεί σε μεγάλο βαθμό, την δυνατότητα μίας τιμωριτικής ψήφου εκ του ασφαλούς.
Εάν όμως η Νέα Δημοκρατία συνεχίσει να κρατά έστω και ένα ελάχιστο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αυτοί οι ψηφοφόροι σε «αναμονή» τελικώς πόσες επιλογές θα έχουν;
Μένει να το δούμε τις επόμενες εβδομάδες.