Σαν σήμερα το Λαϊκό Μέτωπο σχηματίζει την κυβέρνηση του στην Γαλλία, με χιλιάδες εργάτες στους δρόμους

Φωτογραφία από διαδήλωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, Παρίσι 1936 (©Photo12/UIG via Getty Images)

Σαν σήμερα, στις 4 Ιουνίου 1936, το Λαϊκό Μέτωπο σχηματίζει την κυβέρνησή του στη Γαλλία, με πρωθυπουργό τον Λεόν Μπλουμ. Το Λαϊκό Μέτωπο ήταν ένα συμμαχικό σχήμα των δυνάμεων της αριστεράς (Σοσιαλιστές, Κομουνιστές και αργότερα οι Ριζοσπάστες) που σχημάτισαν μετά την λαϊκή εντολή που πήραν από τις βάσεις τους, κυρίως στην αντιφασιστική διαδήλωση τον Φεβρουάριο του 1934.
Στόχος του Λαϊκού Μετώπου ήταν να αποτελέσει μία ισχυρή δύναμη κατά του φασισμού που ισχυροποιούταν, των υπερσυντηρητικών κυβερνήσεων της χώρας και της ανέχειας που είχε φέρει η τραγική διεθνής οικονομική κρίση, που είχε φτάσει και στην Γαλλία.

Στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 3 Μαΐου του 1936 η δυναμική που είχε αναπτύξει το Μέτωπο οδήγησε σε μία σαρωτική νίκη στις κάλπες. Την επόμενη ημέρα ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λεόν Μπλουμ, σχηματίζει κυβέρνηση. Την ίδια μέρα χιλιάδες εργάτες θα ξεχυθούν στους δρόμους στηρίζοντας την κυβέρνηση τους και δίνοντας της ισχυρή εντολή αλλαγής. Μέχρι τον Ιούνιο 2.000.000 εργάτες θα έχουν κατέβει σε απεργία.

«Οι απεργίες απλώθηκαν σε όλους τους κλάδους, από το τεράστιο εργοστάσιο της Ρενό στη Μπιγιανκούρ με τους 32.000 εργάτες μέχρι τα μικρά εργαστήρια… από τα συνδικαλισμένα σε σχετικά υψηλό ποσοστό ανθρακωρυχεία και λιμάνια μέχρι τους πλήρως ασυνδικάλιστους υπαλλήλους των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων» (Λ. Τρότσκι).

Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου θα καταρρεύσει ύστερα από λίγους μήνες, κάτω από την πίεση εσωτερικών ιδεολογικών αντιπαραθέσεων αλλά και εξαιτίας του οικονομικού πολέμου που δεχόταν από το κεφάλαιο της Γαλλίας. Έως τότε όμως θα καταφέρει να περάσει μία σειρά εργατικών μεταρυθμίσεων, που αργότερα θα αναγνωριστούν ως θεμελιώδη ευρωπαϊκά εργατικά δικαιώματα.

Στις 7 Ιουνίου 1936 οι εργοδότες συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών στο πρωθυπουργικό μέγαρο, όπου προχώρησαν σε σημαντικές παραχωρήσεις. Τα αποτελέσματα της συμφωνίας ήταν εξαιρετικά σημαντικά:
- Αναγνώριση της Συνομοσπονδίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
- Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για κάθε εργοστάσιο ξεχωριστά.
- Αυξήσεις μισθών 7-15%, που ευνοούσαν κυρίως τους χαμηλόμισθους.
- Εκλεγμένες εργατικές επιτροπές σε εργοστάσια με πάνω από 10 εργάτες.

Ο Μπλούμ πρόσθεσε στην συμφωνία ένα παράρτημα το οποίο άνοιγε τον δρόμο για:
-  Συλλογικές διαπραγματεύσεις μισθών.
- Εβδομάδα 40 εργατικών ωρών
- Δύο εβδομάδες πληρωμένων διακοπών τον χρόνο.

Στην πολιτική της  κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου συμπεριλαμβάνονταν και η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Γαλλίας, η εθνικοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας, τα δημόσια έργα, η δημιουργία του Συμβουλίου Εμπορίας και Σίτου, η αύξηση του χρόνου της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (από τα 6 σε 8 έτη), καθώς επίσης έθεσε εκτός νόμου τις ακροδεξιές και φασιστικές Λίγκες.

Βιβλιογραφία:
Σφυρηλατώντας τη Δημοκρατία, Geoff Eley, Τόμος Β, Εκδόσεις Σαββάλας, Αθήνα 2010