Μοναδικό εμπόδιο του Ερντογάν η Αριστερά…

Φωτογραφία από την πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση του αριστερού φιλο-κουρδικού HDP στην Κωνσταντινούπολη

Ο εκλογικός παλμός στην Τουρκία έχει φτάσεις στα ύψη τις τελευταίες ημέρες καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 7 Ιουνίου. Εκλογές που ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θέλει διακαώς να κερδηθούν με αυτοδυναμία από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), προκειμένου ανεμπόδιστα να προχωρήσει στην «μεταρρύθμιση» του Συντάγματος. Για αυτόν το σκοπό μάλιστα καταπατεί τις τελευταίες ημέρες το Σύνταγμα εκφωνώντας ομιλίες και συμπεριφερόμενος ως επίσημος αρχηγός του ΑΚΡ.
Μέρος της Συνταγματικής Αναθεώρησης που επιθυμεί ο Ερντογάν είναι η μεταβολή του πολιτεύματος της χώρας σε Προεδρικό και η μετατροπή του σε απόλυτο κυρίαρχο της Τουρκίας. Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν πως εάν το ΑΚΡ καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία τότε αυτές ίσως να είναι οι τελευταίες δημοκρατικές εκλογές στην Τουρκία.

Το προεκλογικό κλίμα μόνο ήρεμο και ελεύθερο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μια υποψήφια του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) τραυματίστηκε από πυροβολισμούς που δέχθηκε από άγνωστο. Την ίδια τύχη είχαν και στελέχη του αριστερού ΗDP αλλά και του ΑΚΡ. Η εφημερίδας Χουριέτ καταδικάστηκε από δικαστήριο για «εξύβριση του προέδρου της χώρας», ενώ λίγες μέρες μετά οι ιδιοκτήτες της εφημερίδα αποκλείστηκαν από δημόσιους διαγωνισμούς. Χθες η τουρκική αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση διαδηλωτών στην φημισμένη πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Την ίδια μέρα ο Ερντογάν δεσμεύτηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη να τιμωρήσει τον εκδότη εφημερίδας η οποία δημοσίευσε οπτικό υλικό, που απεικονίζει άνδρες της υπηρεσίας πληροφοριών να βοηθούν στην αποστολή όπλων στους τζιχαντιστές της Συρίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών το μοναδικό εμπόδιο στα σχέδια του Ερντογάν δεν είναι η κεμαλική δεξιά (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) αλλά η είσοδος του αριστερού φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) στο Κοινοβούλιο. Το HDP έχει συσπειρώσει γύρω του τόσο Τούρκους όσο και κόσμο από τις μειονότητες της χώρας (Αλεβήτες, Αρμένιοι, Κούρδοι, Χριστιανοί) και εάν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσοστό του 10% θα μπορέσει να εισέλθει στο κοινοβούλιο και να στερήσει την αυτοδυναμία από το κόμματο του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα γίνει και το πρώτο φιλο-κουρδικό κόμμα με επίσημη εκπροσώπηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το ΗDP ιδρύθηκε το 2012 προκειμένου να στεγάσει μία σειρά από αριστερές και δημοκρατικές οργανώσεις αλλά και διάφορους βουλευτές, οι οποίοι είχαν εκλεγεί ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις φιλο-κουρδικές νοτιοανατολικές επαρχίες, προκειμένου να παρακάμψουν το εμπόδιο του 10%. Ηγέτες του είναι οι Selahattin Demirtas και Figen Yuksekdag. Η ιδεολογία του και το πολιτικό του πρόγραμμα τοποθετούνται στα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας. Ιδιαίτερες αναφορές κάνει στον αντικαπιταλισμό και στις θρησκευτικές και φυλετικές διακρίσεις. Ως κόμμα βρίσκετε σε επαφή με τους Κούρδους και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ενώ στο παρελθόν είχε υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αντάρτες και τη μη βίαιη διαμαρτυρία. Προωθεί τον διάλογο για μία Συνταγματική αναθεώρηση με την οποία θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων της χώρας.
Το 2014 είχε πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία για την έλλειψη ενδιαφέροντος από την τουρκική κυβέρνηση για την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας.

Το HDP έχει προειδοποιήσει ότι θα γίνει ο «εφιάλτης» του «σουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν όταν εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση.
«Κύριε Ερντογάν, δεν θα κατορθώσετε ποτέ να γίνετε επικεφαλής του κράτους όσο υπάρχει το HDP και όσο ο λαός που το στηρίζει ζει σε αυτά τα χώματα» δήλωσε πρόσφατα σε ομιλία του ο Selahattin Demirtas.
Βέβαια σε περίπτωση ήττας του στις εκλογές το HDP θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση αφού θα χάσει τις σημερινές ανεξάρτητες έδρες αλλά και θα θέσει σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση την κουρδική του βάση μπροστά στον κυρίαρχο τότε Ερντογάν.

Η δύναμη του ΗDP στις πρόσφατες τοπικές εκλογές του 2014.