Μεγάλη νίκη Κάμερον κατά των δημοσκοπήσεων


Θριαμβευτική η χθεσινή νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον στις γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων έπεσαν έξω αφού το Συντηρητικό Κόμμα όχι μόνο βγήκε ενισχυμένο από την κάλπη αλλά εξασφάλισε και την αυτοδυναμία του.

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Συντηρητικοί (Ντ.Κάμερον): 331 έδρες (36.9%)
Εργατικοί (Εντ Μίλιμπαντ): 232 έδρες (30.4%)
Εθνικό Κόμμα Σκοτίας: 56 έδρες (4.7%)
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 8 έδρες (7.9%)
UKIP (Νάιτζελ Φάρατζ): 1 έδρα (12.6%)
Υπόλοιπα κόμματα: 23 έδρες

Η επόμενη ημέρα των εκλογών έφερε έναν νέο εκλογικό σεισμό με την παραίτηση τριών πολιτικών αρχηγών αλλά και με το κόμμα «φαινόμενο» SNP.

O πρόεδρος των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ παραιτήθηκε μετά την ήττα του κόμματός του, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη.
«Μη θρηνείτε για την ήττα αλλά συνεχίστε να παλεύετε για την Βρετανία», τόνισε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του μετά το τέλος της καταμέτρησης.
Τα ηνία του κόμματος τώρα θα αναλάβει η αντιπρόεδρος Χάριετ Χάρμαν, η οποία θα τρέξει τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου.

«Νιώθω απογοήτευση κατά ένα τρόπο, αλλά ένα μέρος μου αισθάνεται πολύ μεγαλύτερη χαρά από ότι έχει αισθανθεί εδώ και πολλά, πολλά χρόνια», δήλωσε ο Νέιτζελ Φάρατζ κατά την ομιλία παραίτησης του από την αρχηγία του UKIP. Προηγουμένως είχε άφησε αιχμές κατά του εκλογικού συστήματος της χώρας, του οποίου οι στρεβλώσεις έδωσαν μόλις μία έδρα στο κόμμα του παρά το γεγονός πως σε κατάταξη ήρθε τρίτο με 12.6%. Ο ίδιος ο Ντ. Φάρατζ απέτυχε να κερδίσει την έδρα του Σάουθ Τένετ και έμεινε χωρίς βουλευτική έδρα.

Μεγάλη ήταν και η ήττα για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, το κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμό με τους Συντηρητικούς, οι οποίοι έχασαν 47 έδρες. Ο ηγέτης τους Νικ Κλεγκ παραιτήθηκε και αυτός δηλώνοντας πως αναλαμβάνει την ευθύνη της ήττας, η οποία ήταν αποτέλεσμα της απόφασής του να συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Εάν μετά τον πρωθυπουργό Ντ. Ντέιβιντ υπάρχει ένας ακόμα νικητής, αυτός είναι το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας (SNP). Ενισχυμένοι από το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, οι Σκοτσέζοι εθνικιστές κατάφεραν να κλέψουν όλες τις έδρες της Σκοτίας, αφήνοντας μόνο τρείς για τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους. Η αρχηγός του κόμματος Νίκολα Στέρτζεον κατάφερε να εκτοπίσει το Εργατικό Κόμμα από την περιοχή που θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα προπύργιά του.
Να θυμίσουμε πως το SNP είναι ένα εθνικιστικό κόμμα που ζητά την ανεξαρτησία της Σκοτίας με την ιδεολογία και την πολιτική του ατζέντα να τοποθετείτε στην Σοσιαλδημοκρατία.