Μεταστρέφεται προς τα αριστερά η κοινή γνώμη της Αμερικανικής κοινωνίας;


Για πρώτη φορά στην Αμερική μετά το 1999, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gallup, το 31% των Αμερικανών πολιτών περιγράφουν τις απόψεις τους σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα ως γενικά φιλελεύθερες, ισοψηφώντας με αυτούς που δηλώνουν συντηρητικοί.

Από το 1999 έως και σήμερα η αμερικανική κοινή γνώμη φαίνεται να παίρνει μία στροφή προς τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, με μόνη μικρή εξαίρεση τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως αντίθετα με τα κοινωνικά θέματα, στα οικονομικά ζητήματα οι Αμερικανοί πολίτες εξακολουθούν από το 2001 έως και σήμερα να δηλώνουν συντηρητικοί, με ποσοστά που κυμαίνονται γύρω από το 45%. Παρόλα αυτά σήμερα το ποσοστό των οικονομικά συντηρητικών σημειώνει την μεγαλύτερη πτώση του, φτάνοντας στο 39%.


Φαίνεται λοιπόν πως οι Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές του 2016 θα κριθούν από μία όλο και πιο φιλελεύθερη αμερικανική κοινωνία, κάτι που μπορεί να δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, οι οποίοι όμως θα πρέπει με την επιλογή του υποψηφίου τους να διατηρήσουν τις ισορροπίες σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα.

Διαβάστε αναλυτικά τo σχετικό άρθρο από το Gallup.com:
On Social Ideology, the Left Catches Up to the Right  (by Jeffrey M. Jones)