Αυστρία: Πρώτη πολιτική δύναμη η ακροδεξιά

Δύο εβδομάδες πριν τις περιφερειακές εκλογές και είκοσι μήνες μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, στην τελευταία δημοσκόπηση της Gallup για την κυριακάτικη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας Osterreich, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται ως πρώτη πολιτική δύναμη της Αυστρίας.

Συγκεκριμένα το εθνολαϊκιστικό FPO συγκεντρώνει ποσοστό 26% έναντι των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, το Σοσιαλδημοκρατικό (SPO) και το συντηρητικό Λαϊκό (OVP), που ακολουθούν με 25%.
Στην Τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 14% και στην συνέχεια το «μπερλουσκονικού» τύπου φιλελεύθερο κόμμα NEOS με 6%.


Παρόλα αυτά, στα κρατίδια της Στυρίας και του Μπούργκενλαντ, όπου σε δύο εβδομάδες πρόκειται να στηθούν κάλπες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα συνεχίζει να κρατάει το προβάδισμα, έστω με απώλειες, ενώ η ακροδεξιά βρίσκετε στην Τρίτη θέση.

Σε επίπεδο ηγετών, πρώτος σε κατάταξη έρχεται ο συντηρητικός Mitterlehner (45%) και ακολουθεί η Glawisching των Πρασίνων (34%). Ο υπερσυντηρητικός λαϊκιστής του FPO, Η.C. Strache βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 26%.

Να θυμίσουμε πως στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές στην Αυστρία στις 29 Σεπτεμβρίου του 2013, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν αναδειχθεί πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,8%, δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα με 24%, ενώ ακολουθούσαν το Κόμμα των Ελευθέρων με 20,5 %, οι Πράσινοι με 12,4 %, η Ομάδα Στρόναχ με 5,7% και το ΝΕΟΣ με 5%.