Το τηλεοπτικό πραξικόπημα του χιονιά.


Διαβάζω ξανά και ξανά για την καταστροφική χιονοθύελλα από την οποία την τελευταία στιγμή γλύτωσαν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης. Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή στους περισσότερους.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι προέβλεψαν πως ο χιονιάς θα επισκεπτόταν την Νέα Υόρκη την Τρίτη. Ένας χιονιάς που θα μπορούσε να πάρει ασυνήθιστα σφοδρά χαρακτηριστικά για μία συνηθισμένη στο ήπιο χιόνι πόλη. Τα ΜΜΕ φρόντισαν να διαδώσουν την είδηση. Μόνο που, όπως συνήθως, έδωσαν μεγαλύτερη βάση στις χειρότερες αλλά και πιο απίθανες προβλέψεις των μετεωρολόγων, μιλώντας για έναν χιονο-τυφώνα.

Ο πανικός κατέλαβε την πόλη. Μέσα σε λίγες ώρες κάθε σπίτι είχε εφοδιαστεί με μεγάλες ποσότητες από κονσέρβες και είδη πρώτη ανάγκης. Η αντίδραση των τοπικών αρχών ενόψει της μεγάλης χιονοθύελλας ήταν άμεση. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, διέταξε την απαγόρευση των μετακινήσεων σε όλους τους δρόμους στα νότια της πολιτείας, περισσότερες από 4.700 πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ το μετρό διέκοψε τη λειτουργία του για πρώτη φορά στην ιστορία εξαιτίας του χιονιού. Δυνάμεις της εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν σε περιοχές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ενώ οι οδηγοί αυτοκινήτων απειλούνταν με πρόστιμα και συλλήψεις εάν αγνοούσαν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Όταν οι πρώτες νιφάδες άρχισαν να πέφτουν τα τηλεοπτικά δίκτυα ήταν έτοιμα για το μεγάλο σόου. Κάμερες σε κάθε γωνιά της πόλης ήταν έτοιμες να καταγράψουν την μεγάλη χιονοθύελλα. Τελικά όμως τα σχέδια χάλασαν και η παράσταση έριξε αυλαία νωρίς σε μία πόλη έρημη, με δρόμους σκεπασμένους από ελάχιστα εκατοστά χιονιού και αλατιού και τους κατοίκους κλεισμένους στα σπίτια τους να προσπαθούν να σκεφτούν τι στον διάολο θα κάνουν τόσες κονσέρβες.

Διαβάζοντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το ρεπορτάζ του Info-War, στο μυαλό μου έρχεται μία άλλη σελίδα από την ιστορία των media.
(Αντιγράφω συνοπτικά από το tvxs.gr:)

Στις 11 Απριλίου του 2002 στην Βενεζουέλα μία ομάδα πραξικοπηματιών κατάφεραν να ανατρέψουν για δυο ημέρες  τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, με ένα πρωτότυπο «τηλεοπτικό πραξικόπημα».

Κατά την διάρκεια δύο παράλληλων διαδηλώσεων από υποστηρικτές του προέδρου Τσάβες και της αντιπολίτευσης, πάνω από 20 άτομα θα σκοτωθούν από επεισόδια τα οποία θα προκληθούν λόγω των αστυνομικών δυνάμεων, τις οποίες συνδράμουν και ελεύθεροι σκοπευτές. Όταν οι Βενεζουελιάνοι ανοίγουν τις τηλεοράσεις τους για να μάθουν τι έχει συμβεί τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια, που ανήκουν στην αντιπολίτευση, αποδίδουν την αιματοχυσία στους οπαδούς του Τσάβες. Τα τηλεοπτικά δίκτυα θα παρουσιάσουν μονταρισμένα αλλά πειστικά πλάνα από τους δρόμους και τα πεδία των μαχών.

Η κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον του Τσάβες και ο στρατός επεμβαίνει συλλαμβάνοντας τον πρόεδρο. Την επόμενη ημέρα, οι ίδιες κατασκευασμένες εικόνες χρησιμοποιούνται από τον Λευκό Οίκο που δίνει στη χούντα διεθνή αναγνώριση.
Ο Τσάβες θα επιστρέψει στην εξουσία μόνο αφού οι υποστηρικτές του καταφέρουν να στήσουν εναλλακτικό δίκτυο ενημέρωσης και να θέσουν ξανά σε λειτουργία το κρατικό κανάλι, το οποίο οι χούντα είχε θέση εκτός λειτουργίας ώστε να μην υπάρχει στην τηλεόραση η φωνή της νόμιμης κυβέρνησης.

Είναι υπερβολικό να συγκρίνουμε το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας στην Νέα Υόρκη με ένα πραξικόπημα. Αναρωτιέμαι όμως τι θα συνέβαινε εάν τα τηλεοπτικά δίκτυα, με την ίδια ανευθυνότητα που τρομοκράτησαν τους πολίτες για χάρη της «ενημέρωσης» και του διαφημιστικού κέρδους, αναπαρήγαγαν την περασμένη Τρίτη εικόνες «κονσέρβα» με χιονοθύελλες, τυφώνες και Αρμαγεδδώνες; Πόσοι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα μπορούσαν να πειστούν πως βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα»; Στην αρχή, για λίγα λεπτά θα ανησυχούσαν, μα ύστερα θα έβλεπαν από τα παράθυρά τους πως έξω τίποτα από τα όσα θα έλεγαν οι τηλεοράσεις δεν θα συνέβαινε.
Και ίσως εδώ να κρύβεται ένα μικρό μυστικό:
Να μην ξεχνάμε ποτέ να κοιτάξουμε από το παράθυρο.

Διαβάστε και δείτε:
Ο φόβος το έστρωσε στη Νέα Υόρκη (InfoWar)
Βενεζουέλα: Το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα της ιστορίας (tvxs.gr)

Εικόνα: Τelegraph.co.uk (JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)