Μία τελετή έναρξης, εντυπωσιασμού και λύπης


6:30 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η χθεσινοβραδινή τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας. Σε μία Ρωσία που πολιτικά δικαιώματα δεν υπάρχουν, ανθρώπινα δικαιώματα δεν αναγνωρίζονται, η διαφθορά κάνει πάρτι μα ένα πράγμα κανένας δεν μπορεί να της αμφισβητήσει. Το βαθύ πολιτιστικό επίπεδο που διακατέχει τον λαό. Από τον χαμηλότερο στον υψηλότερα κοινωνικά. Για αυτόν τον λόγω κανένας δεν μπορούσε να αμφισβητήσει πως αυτό που θα παρουσιάσουν θα ήταν εντυπωσιακό. Και ήταν. Εντυπωσιακή από όλες της πλευρές η τελετή έναρξης των αγώνων. Γιατί δεν ήταν μόνο το τεχνικό / τεχνολογικό κομμάτι πλούσιο – όπως στο Λονδίνο. Εντυπωσιακή ήταν η καλλιτεχνική αισθητική. Και κάπου εκεί αρχίζεις να χαίρεσαι και κάπου εκεί και να λυπάσαι.

Γιατί φυσικά δεν μπορείς να παραβλέψεις πως όλα αυτά συμβαίνουν στην Ρωσία. Δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια στην παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων και την διαφθορά. Και να ήταν μόνο οι τσάροι της Ρωσίας; Έχεις και τους «πολιτισμένους» Ευρωπαίους και Αμερικανούς να γυρνούν τόσο απαξιωτικά και προσβλητικά την πλάτη στους αθλητές τους και στο αθλητικό ειρηνευτικό μήνυμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα – γιατί δεν θα μας πείσουν πως μόλις τώρα θυμήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και να βγαίνουν και οι αθλητές από την Ουκρανία για να σκέπτεσαι το βρόμικο παιχνίδι πρόκλησης εμφυλίου. Για μερικά στρέμματα γης στον γκρεμό άλλος ένας λαός. Και η Αμερικανίδα αξιωματούχος να κανονίζει – με απόλυτο σεβασμό στα πολιτικά δικαιώματα – την επόμενη «επαναστατική» κυβέρνηση μέσω τηλεφώνου.

Τελικά το μόνο που παραμένει αθάνατο στο Ολυμπιακό πνεύμα είναι η φλόγα και ο αρχαίος λόφος της Ολυμπίας.
Ξέχασα, και αυτός μας κάηκε πριν από καιρό.