Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Και κάτι σημαντικό για τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια

XRISTOS S. / @XSVIEW

Στο τρέχον τεύχος της LIFO o Γιάννης Βαρουφάκης συμπληρώνει το ενδιαφέρον άρθρο του περί σύγχρονων κοινωνιών και πανεπιστημίων, με το υστερόγραφο που ακολουθεί:

Για να έρθουμε λίγο και στα «δικά μας», θα ήθελα να προσθέσω, για άλλη μια φορά, τη φωνή μου στην καταδίκη της απίστευτης υποκρισίας της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά την «απώλεια» του εξαμήνου. Κάθε φορά που φοιτητές μου δήλωναν έτοιμοι να «καταλάβουν» τη Σχολή, κάθε φορά που συνάδελφοι πρότειναν απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας, έλεγα κάτι απλό: «Αν πραγματικά πιστεύετε ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο και πως η ελληνική κοινωνία πρέπει να συνταραχθεί με κλείσιμο του πανεπιστημίου, προχωρήστε. Αλλά μην τολμήσετε να αναστείλετε την κατάληψη ή την απεργία την τελευταία στιγμή, για να μη χαθεί το εξάμηνο. Μην τολμήσετε να ζητήσετε να γίνουν κάποια εικονικά μαθήματα και κατόπιν διπλή και τριπλή εξεταστική περίοδος, για να μη χαθεί εξάμηνο. Αν το κάνετε, απλώς θα έχετε διασύρει την πανεπιστημιακή διαδικασία. Το να χαθεί ένα εξάμηνο, και δύο, ίσως είναι απαραίτητο για να αποφασίσουμε ως κοινωνία να αναβαθμίσουμε το πανεπιστήμιο. Το να συμπιέσουμε, όμως, το εξάμηνο, ώστε και να έχουμε κινητοποιήσεις και να μη χαθεί, αποτελεί βαναυσότητα. Δίνει στην ελληνική κοινωνία τη δυνατότητα να συνεχίσει να μη νοιάζεται για τη διδακτική διαδικασία, εφόσον τα τέκνα της περνούν τις εξετάσεις ενός εξεταστικού κέντρου το οποίο όλο και λιγότερο θυμίζει πανεπιστήμιο.
next next / prev

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

XRISTOS S.

XRISTOS S.

Μανιακός με τους καφέδες, το ιντερνετ και τις εκλογές, άρχισα το blogging από νωρίς. Όταν είμαι στο σπίτι αφήνω πάντα το ράδιο ανοικτό. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες νομίζοντας ότι θα μάθω κάτι παραπάνω και τελικά μπερδεύτηκα περισσότερο. Εδώ θα βρείτε όσα αποφάσισα να μοιραστώ χωρίς κανένα λόγο από το 2011.

Σχέδια σωτηρίας του «Σοσιαλισμού»

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες διάλεξαν ξανά την συναίνεση με την κεντροδεξιά. Μπροστά στον κίνδυνο της περιθωριοποίησης η μόνη λύση της Σοσ...