25.11.13

Τα ψέματα της Ευρώπης

|

Από τον Κώστα Αργυρό 
στο protagon.gr

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Φερχόφσταντ είχε πει σαρκαστικά πριν το καλοκαίρι, όταν ρωτήθηκε για το αν θα αλλάξει κάτι στην Ευρώπη μετά τις γερμανικές εκλογές, ότι λίγο πολύ αν αναβάλουμε κάθε φορά τις σημαντικές αποφάσεις εξαιτίας κάποιων εκλογών, τότε θα... γεράσουμε και δεν θα έχει αλλάξει τίποτα.

Οι γερμανικές εκλογές πέρασαν και φυσικά τίποτα δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει. Τώρα η αναμονή μας μετατίθεται, όπως συχνά γράφεται, για μετά τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τις διαδικασίες σύστασης του νέου ευρωκοινοβουλίου και εκλογής της νέας ευρωπαϊκής επιτροπής, τότε μιλάμε σχεδόν για ένα χρόνο αναμονής ακόμα.


Αλλά ακόμα και αν... αντέξουμε ως τότε τι μπορούμε πραγματικά να περιμένουμε από μια ευρωπαϊκή ηγεσία, που αντιμετωπίζει φοβικά τους πολίτες και αποφεύγει να τους πει δυσάρεστα πράγματα πριν από κάθε εκλογική μονομαχία; Μάλλον τίποτα. Η υπόθεση θυμίζει το κλασσικό θεατρικό του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», όπου οι θεατές περιμένουν έναν άνθρωπο που δεν έρχεται ποτέ. Αλλά για την ελληνική κοινωνία, που περιμένει εδώ και μήνες αν όχι χρόνια να δει να αλλάζει κάπως η προσέγγιση των βορειοευρωπαίων για τα αίτια και την αντιμετώπιση της κρίσης, η προσμονή αυτή είναι μάλλον δείγμα απελπισίας και παραίτησης. Βολεύει από την άλλη και σαν άλλοθι, που μπορεί να συντηρεί ακόμα ιδεολογήματα και μύθους από όλα τα πολιτικά στρατόπεδα.

Διαβάστε την συνέχεια στο http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.kosmos&id=29559

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου